Novim zakonom, spustiće se starosna granica za upravljanje vozilima 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Novim zakonom, spustiće se starosna granica za upravljanje vozilima
Trenutno na sajtu: 314       |       Podeli:
17.04.2023 | 1 коментар(а)



Generalni direktor "Srbijatransporta" Goran Aleksić izjavio je danas da smatra da će se novim Zakonom o bezbednosti



saobraćaja starosna granica za one koji mogu da upravljaju vozilom spustiti, da će se preduzeti sistemske mere za podsticanje mladih ljudi da izaberu zanimanje profesionalnih vozača i da će ih biti mnogo više, jer oni postoje zbog potrebe korisnika usluga, što je jako važno za Srbiju.
Aleksić u izjavi Tanjugu napominje da u Srbiji ne postoji gornja starosna granica u smislu godina, već da postoji ograničenje zdravstvenog stanja vozača, tako da svi vozači koji su zdravstveno sposobni, mogu da upravljaju vozilom.

 Dodaje da je donja starosna granica, koja je u Srbiji daleko viša nego u celoj EU, dovela do deficita vozača.

"Jako je veliki problem profesionalnih vozača, posebno u autobuskom saobraćaju, sigurno je u javnom prevozu putnika registrovano nešto preko 10 hiljada autobusa, negde oko 16 hiljada vozača bi trebalo da bude. Sada ih nedostaje preko četiri hiljade i to je jako veliki problem za kvalitet radne snage, dolazi do veliki fluktuacije zaposlenih, dolazi do uvoza radne snage iz dalekih zemalja, dolazi do zapošljavanja starijih lica, preko 65 godina, i penzionera," istakao je on.

Aleksić objašnjava da su lekarski pregledi profesionalnih vozača uređeni Zakonom o bezbednosti saobraćaja i pravilnikom koji je donet od strane medicinskih nadležnih institucija, svaki profesionalni vozač ide najmanje na tri godine, a vozači koji rade prevoz dece moraju da imaju lekarsko uverenje koje nije starije od godinu dana.

"Karakteristično je da neprofesionalni vozači, odnosno vozači putničkih vozila idu na lekarske preglede samo kada dobijaju vozačku dozvolu. Kada se radi lekarski pregled koji je zbog neke bolesti, ukoliko ta bolest onemogućava vozača da dalje obavlja svoju profesiju, nadležni izabrani lekar je dužan da obavesti MUP da je vozač onesposobljen da to može da radi i on se onda isključuje iz saobraćaja i ide u proces lečenja" rekao je direktor.

 

 

 

 

GZS / Tanjug




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • SCANIA TRUCK

    Dajte vi plate pristojne sad vozacima pa da vidite kolko ce mladih vozaca biti u Srbiji. A ne ko sad prosecna plata vozaca u Srbij jedva 50000. I sto da ne ode u Nemacku kad tamo isti poso radi za 2000 2500 evra.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.380.031 посета
    Тренутно на сајту: 315 посетилац(a)