Predsedniče ako nas čuješ tvoja pomoć nam je potrebna, naš Tanasko to zaslužuje 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Predsedniče ako nas čuješ tvoja pomoć nam je potrebna, naš Tanasko to zaslužuje
Trenutno na sajtu: 417       |       Podeli:
22.06.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Čačak ne zaboravlja svoje junake, ni one iz perioda vitezova, ni borce iz perioda Prvog i Drugog srpskog ustanka njima je posvećena manifestacija „Carski i Tanaskovi dani”



koja će se na brdu Ljubiću održati 23. i 24. juna. Tim povodom ekipa Jutarnjeg programa Prve televizije ugostila je potomka slavnog Tanaska Rajića, Dragana Rajića, Miloša Jankovića iz Udruženja književnika Srbije i pevačicu izvorne muzike Bilju Krstić koja će imati koncert u subotu 24. juna.

„Carski i Tanaskovi dani”  - 23. i 24. juna

Na brdu Ljubiću podićiće se čitavo jedno srednjovekovno selo, biće vitezovi koji će se boriti na konjima, radionice iz streličarstva, kaligrafije, sokolari i bazar. Dragan Rajić zahvalio se gradu Čačku koji je prema njegovim rečima uradio jednu impresivnu stvar a to je da se prvi put okupe na jednom mestu svi potomci slavnog junaka, i to na mestu gde je poginuo i gde je sahranjeno njegovo obezglavljeno telo, dok je glava pohranjena u manastiru „Voljavča” u Stragarima gde je i rođen.

Tanasko ni danas ne bi zalutao u Desanovcu

Tanasko Rajić potiče sa istočnih obronaka Rudnika, iz pitome i rodne Srbije, iz mesta Stragari. Kada je došlo vreme da se ženi i da stvara porodicu on je napustio roditeljsku kuću i na svojoj krčevini koju je dobio od svog oca formirao svoj dom, u zaseoku Desanovcu. Tu se Rajići nastanjuju i žive i odatle Tanasko odlazi, na poziv Karađorđa, u Prvi srpski ustanak, posle koga u Srbiji vlada užasan teror, turska odmazda. I kao i svi drugi ustanici, Rajići da bi spasili glave neki napuštaju teritoriju a neki menjaju prezime, neka Tanaskova braća promenili su prezime u Markoviće i Jovanoviće da bi zavarali trag Turcima.

„Mi svi međusobno se ne poznajemo, jer Rajići ne žive samo u Stragarima, ja živim u Beogradu a ima nas po ostalim mestima i gradovima po Srbiji. Mi se skupljamo u Stragarima u 11.00 sati kod spomenika Tanasku Rajiću odatle idemo u manastir Voljavča a zatim bi hteli da odemo do mesta gde je nekada bila njiegova kuća, gde smo imali u planu da posadimo drvo života. Međutim, priroda nam to neće dozvoliti jer posle ovih kiša taj put je u užasnom stanju. Inače, hteo bih da kažem da ako bi se Tanasko danas pojavio u Desanovcu on bi se veoma lako snašao, jer tamo vreme kao da je stalo, polovina kuća su možda one iste koje su bile u njegovo vreme. Put je loš, nemamo vodu, niti bilo šta što ima normalan svet. Mi pokušavamo da nešto uradimo, da na tom mestu napravimo kuću, gde bi se skupljali potomci, ali treba nam pomoć. Možda postoji jedan čovek koji može da nam pomogne, ako nas čuje mi smo spremni da ga sačekamo i to ne radmo samo za nas već i za ljude koji tamo žive”, rekao je Dragan Rajić gostujući na Prvoj televiziji.


GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti cacak prva televizija tanasko rajic gostovanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.523.994 посета
Тренутно на сајту: 417 посетилац(a)