Захваљујући ваучерима имаћемо најуспешнију туристичку сезону у Србији 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Захваљујући ваучерима имаћемо најуспешнију туристичку сезону у Србији
Trenutno na sajtu: 492       |       Podeli:
10.07.2022 | 0 коментар(а)



Због великог одзива и мањка смештајних капацитета Влада је одлучила да продужи рок за коришћење ваучера до 30. новембра 2022.
Фото: ГЗС

Очекујем да ће грађани наставити да се пријављују истим, ако не и јачим интензитетом Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација, у интервјуу за Ало! потврдила је да је интересовање грађана за туристичке ваучере за одмор у Србији огромно и закључила да ће ово лето бити једна од најуспешнијих туристичких сезона. С њом смо разговарали и о енергетској и економској кризи, а одговорила је и на спекулације да је она амерички човек и фаворит за наредну владу...

Закључно са 7. јулом, више од 160.000 грађана пријавило се за ваучере од 15.000 динара, а преко 45.000 грађана за ваучере од 10.000 динара. Због овако великог одзива и недостатка смештајних капацитета, Влада Републике Србије је одлучила да продужи рок за коришћење ваучера до 30. новембра 2022. Очекујем да ће грађани наставити да се пријављују за ваучере истим, ако не и јачим интензитетом.

Угоститељи су пожурили и подигли цене, како то коментаришете?

- Законом је утврђено да се цене угоститељских услуга формирају слободно према условима тржишта, међутим требало би имати у виду да су домаћи туристи спасли две најтеже туристичке сезоне у пандемији и да су помогли да наши туристички и угоститељски сектор преживи. Тада је држава кроз различите мере субвенција, бесповратних средстава и изузетно повољних кредита и ваучера спречила да многи затворе своје објекте. Сада је време, а мислим и да грађани то очекују од туристичко-угоститељског сектора, да имају минимум разумевања за економску ситуацију у којој се сви налазимо, не губећи из вида чињеницу да домаћи гост треба поново да се врати на ту исту туристичку дестинацију, задовољан и ценом и квалитетом услуге.

Председник Вучић је најавио тешку зиму. Оно што грађане брине јесте да ли ће и колико поскупети храна у наредним месецима? 

Председник Вучић је у праву када каже да је тешка зима пред нама. Врло је незахвално прогнозирати како ће се кретати цене наредних месеци, јер инфлаторни притисци у свету не попуштају. Ублажавању раста цена у Србији сигурно доприносе мере ограничавања малопродајних цена основних животних намирница - хлеба, брашна, млека, свињског меса, уља и шећера, као и ограничење цена енергената. Радује чињеница да су почеле да се стабилизују цене пшенице и кукуруза, које су, додуше, још увек високе; надамо се да ће у наредном периоду цене ове берзанске робе постати прихватљиве. Свакако, ситуација на тржишту Србије је стабилна и грађани не треба да брину. Чинимо и наставићемо да чинимо све да заштитимо домаће тржиште и стандард грађана Србије. 

Шта ће се дешавати са ценама горива?

- Србија је земља која је превасходно зависна од увоза нафтних деривата. Узимајући то у обзир, као и чињеницу да је нафта берзанска роба, малопродајну цену нафтних деривата ће диктирати пре свега однос понуде и потражње на референтним тржиштима за нас, а то су Медитеран и лука Констанца у Румунији. Веома је важно нагласити да је снабдевеност тржишта дериватима нафте у Србији потпуна и уредна. Као што знате, Влада Србије од фебруара уредбом контролише цене евродизела и европремијума БМБ 95, што је резултирало једном од повољнијих цена горива у региону.

Србија ће ускоро добити нову владу, да ли сте задовољни својим учинком? На шта сте поносни, а шта је могло боље?

- Изузетно сам поносна на све што смо као министарство учинили од 2020. године до данас. Упркос пандемији, постигли смо значајне резултате. Различити сетови мера подршке за привреднике и угоститеље путем субвенционисања и бесповратних средстава допринели су томе да прошла година буде веома успешна. Оборили смо рекорд девизног прилива од туризма из 2019. године - 2021. износио је милијарду и 596 милиона евра. Пандемија нас је мотивисала да се окренемо развијању домаћег туризма, те доделом туристичких ваучера за субвенционисани смештај за одмор у Србији подстичемо и повећавамо туристички промет. Од почетка године било је више од 1.700.000 долазака туриста и скоро пет и по милиона ноћења, што много говори о узлазној путањи туризма у Србији.

Београд је однедавно и фаворит за домаћина специјализоване изложбе ЕКСПО 2027, што би допринело видљивости не само Београда и Србије већ и читавог региона. Сектор за телекомуникације је остварио важан успех, када је прошле године укинут роминг између Србије, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније, а започео је изградњу широкопојасне мреже у руралу. Ништа мање важни нису ни успеси сектора за трговину, који је одржао континуирано, уредно и благовремено снабдевање становништва, док смо и у спољнотрговинској размени бележили раст. Све у свему, храбро и одлучно смо одговорили на све изазове, чувајући стабилност и развијајући потенцијале у неизвесним временима. Сигурна сам да ће и наредни месеци 2022. године, као и следећа година бити време раста и просперитета.Поједини опозициони медији су вас представили као фаворита америчке амбасаде, како то коментаришете?

Не могу да коментаришем медијске спекулације. Министарство трговине, туризма и телекомуникација постигло је сјајне резултате током последње две године упркос изазовима попут пандемије, на пример. Поносна сам и захвална на прилици да стојим на челу овог министарства, и драго ми је да се то примећује.

Да ли сте у контакту са Расимом Љајићем, како напредује његов опоравак?

Наравно да јесам. Господин Расим Љајић је одлично и сјајно се опоравио.

Очекујете ли његов повратак у Владу?

- Господин Расим Љајић је свима нама, његовим сарадницима, велики узор и стална подршка. Његова мишљења и искуство неизмерно су нам важни јер је он државник у правом смислу те речи. Лично, радујем се свакој прилици да сарађујем с њим. Недостаје нам.

Рођенданске жеље

Недавно сте прославили 50. рођендан, шта сте пожелели?

Наравно, жеље за јубиларне рођендане морају да се остваре. Пожелела сам здравље, радост и сигурност за моју породицу, пријатеље, колеге и грађане наше најлепше Србије.

ГЗС/ АЛО

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Tatjana ministarka turizam vauceri

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.896.816 посета
Тренутно на сајту: 493 посетилац(a)