Тодоровић: Увођење ванредне ситуације зависи од броја инфицираних 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Тодоровић: Увођење ванредне ситуације зависи од броја инфицираних
Trenutno na sajtu: 294       |       Podeli:
29.06.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Ситуација у Чачку у вези корона вируса постаје сложенија. До 11. јуна скоро 700 тестираних лица и ниједно
Фото: РИНА

позитивно, од тог датума, на дневном нивоу је било једно до двоје новооболелих, док се у последњих пар дана тај број знатно повећавао на девет, осам, седам и поново девет лица са регистрованим вирусом ковид, рекао је командант Штаба за ванредне ситуације у Чачку Милун Тодоровић.

„Негде око 595 узоркованих од 11. јуна, и укупно 77 инфицираних у Моравичком округу. Од тога 70 на територији града Чачка, пет из Горњег Милановца и два из Лучана. Тренутно имамо у болници 35 пацијената, 21 има потврђени ковид вирус и једно лице је на респиратору. Све хоспитализоване особе су млађе од 55 година”, истакао је Тодоровић.

Он је замолио грађане да се придржавају прописаних мера, да носе маске и држе растојања.

„Радни тим за праћење ширења корона вируса ће заседати и сутра, и у зависности од ситуације нећемо бежати да уведемо и ванредну ситуацију на територији града, ако се настави тренд раста позитивних на ковид 19. У току дана добићемо још пет клиничких респиратора за нашу болницу, имамо већ осам. Имамо и по два транспортна респиратора у болници и дому здравља”, казао је Тодоровић.

Општа болница у Чачку вратила се у систем ковид одељења као што је била раније. Плава хала је спремна да се пусти у финкцију, Дом здравља ради пријемно тријажне прегледе, као и брзе тестове и ПЦР тестове у привременој ковид амбуланти. Према речима Тодоровића у наредним данима ће се можда активирати и амбуланта у Љубићу.

Такође, апеловано је на грађане да се суздржавају од великих окупљања, јер мере које ће бити уведене, ако број заражених буде растао јесу између осталог и затварање угоститељских објеката.

Директор чачанског Дома здравља др Александар Пајовић рекао је да раде нормално и апеловао на пацијенте да заказују прегледе код својих лекара и да не долазе без преке потребе.

„Апелујем да се што мање долази у групама и да се поштују прописане мере. У Дому здравља задњих пар дана појавио се све већи број пацијената са фебрилним стањима, тако да ради амбуланта у соби за изолацију. Пацијенти се прегледају у ковид амбуланти, радимо брзе тестове, за сада не ПЦР, то ради ЗЗЈЗ. Сви пацијенти који долазе у Дом здравља, а имају симптоме биће им рађен брзи тест и лабораторија како би што пре били припремљени. Пацијенти који имају позитиван тест и уколико имају симптоме попут високих температура, кашља и дисајних проблема биће упућивани у ковид амбуланту у болницу, где ће лекари одлучивати да ли ће бити у кућној изолацији или ће бити на болничком одељењу“, каже др Пајевић и додаје да је систем опет на провери, односно координација града Чачка, две здравствене установе и ЗЗЈЗ.

Олакшавајућа околност је та што смо ово све већ једном прошли, а отежавајућа ситуација је већи број оболелих, младих људи.

„Чекају се инструкције државе, Владе РС, ресорног министарства и на основу тога ћемо поступати. За сада се ради појачано, Дом здравља издржава, амбуланту у Љубићу отворићемо ако буде било потребе, како се пацијенти са евентуалном сумњом на Ковид 19 не би мешали са осталом популацијом. Имамо наставак инфекције која је била, али је под контролом. Мобилисали смо кадар, ту је и Плава хала ако буде било потребно, а пре свега апелујем на одговорност и на избегавање скупова”, додаје Пајовић.

Он подсећа да решење о томе која ће болница бити ковид болница доноси Министарство здравља и да чачанска болница за сада то није, али и да има одређени број кревета на одељењима.

„Имамо одређени број кревета на инфективном одељењу, неурологији, палијативи и грудном и ту се смештају пацијенти који су ковид позитивни. Отварање амбуланте у Љубићу није спорно, можда већ буде и сутра, до краја дана ћемо одлучити, али нико не крије и не спори број пацијената. Болница тренутно има око 30 пацијената, има њих неколико са тежом клиничком сликом, на респиратору је само један пацијент. Једно лице има тежу клиничку слику, а пацијенти су старости од 20-55 година”, додаје др Пајовић.

 

 


РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


milun todorovic korona virus

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.120.030 посета
Тренутно на сајту: 295 посетилац(a)