Радници “МБ Наменска”: Данас се не бранимо нити нападамо, него износимо истину! 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Радници “МБ Наменска”: Данас се не бранимо нити нападамо, него износимо истину!
Trenutno na sajtu: 245       |       Podeli:
16.10.2018 | 0 коментар(а)



Лучани - Од 1.300 чланова синдикалне организације предузећа „Милан Благојевић - Наменска”ад, на мирном протесту испред управне зграде окупило се око 900 запослених,



који су како тврде, против изнесених ставова продукције Татјане Војтеховске, али не и против Прве српске телевизије. 

„Овај скуп је преседан у облицима синдикалне борбе, али ми имамо чврст и непоколебљив став да баш на овакав начин искажемо незадовољсво на презентоване неистине јавности у емисији `Живот прича` ауторке и водитељке Татјане Војтеховски, а да се притом јасно чује наш глас истине. Потврда да смо на правом путу у изношењу истине је и саопштење и Министарства одбране и Синдиката одбрамбене индустрије Србије”, рекао је данас у Лучанима председник Синдикалне организације предузећа Зоран Бабић.

Према његовим речима одлука је донета на захтев великог броја чланова да се конкретизују потези и реакције синдиката да би се широкој јавности дало до значаја, и да је емисија „Живот прича” ауторке Татјане Војтеховски изазивала бурно негодовање у колективу.

„Емисија се бави пласирањем неистина које директно утичу на све нас у ланцу функционисања нашег успешног колектива. Сваки успех предузећа је свако од нас осетио лично, редовном платом, наградама по основу доприноса запослених по основу успеха предузећа, регресом, субвенционисањем, летовањем и сваком другом бригом о појединцу и у лепим или ружним тренутцима. Били бисмо заиста лицемери и незахвални ако не би признали да је тако. Данашњим окупљањем и потребом да колективно реагујемо показали смо још једном неподељено јединство чланства у ставу да је емитовање емисије `Живот прича` срамно и једнострано изношење клевете на рачун начина рада запослених, а највише на рачун личног обрачуна појединца са генералним директором. Све то месецима утиче на рад, управљање и одржавање нормалног пословања. Наши захтеви су једноставни и јасни, образложења још једноставнија и јаснија данас се не бранима нити нападамо већ износимо само истину, пошто њу имамо као једини аргумент. Износимо је данас не због вас који је знате него за оне којима се презентира једнострана прича. Одбор Синдиката је јутрос на седници обрадио ваше примедбе на емисију па смо дошли до саопштења које ће вам Милка Јовановић Божић и прочитати.

Ми радници огорчени смо на овакво нарушавање угледа предузећа које запошљава 1320 радника. Иако дубоко жалимо за сваким изгубљеним колегом и саосећамо са свим породицама, не можемо да прихватимо да се због појединачних случајева на наша "леђа" сруши гомила лажи и клевета, која иде толико далеко, да тражи затварање нашег погона и одговорност Генералног директора Радоша Миловановића.О чему се овде ради? Да ли је посао Генералног директора предузећа да води политику фирме и обезбеђује неопходна финансијска средства како би се испоштовале све техничке и безбедносне мере заштите или да истовара бурад, облачи запослене, контролише количину материјала у магацину и сл.? Питамо се ко стоји иза свега овога и ко финансира ову негативну кампању, да ли је циљ свега овога затворити фабрику, а од Општине Лучани направити “долину глади”? Када нам је било најтеже, никога није било да напише или објави макар једну реченицу о нама. Одрекли смо се свега, и кренули да из рушевина поново градимо насу фабрику. Веровали смо у визију и нисмо погрешили. Дигли смо је из пепела, платили здрављем и животима, постигли завидан стандард и сада треба да је бранимо од злонамерних душебрижника. Веома је непримерено да они који не знају шта је “Милан Благојевић - Наменска” Лучани, који никада нису видели барут, дају себи за право да ову фабрику као део Одбрамбене индустрије ове земље, која је прва у ланцу производње наоружања и војне опреме, представљају на овакав начин, написано је у Саопштењу.

 

 

Јовановић: Сви смо ми овде добровољно и боримо се за радно место

Бошко Јовановић радник техничке службе рекао је да се у медијима ствара таква слика да људи који нису одавде се питају каква је то фабрика и људи који раде у њој.

„Сваки радник доживљава лично нападе и неистине које се пласирају у појединим медијима и на тај начин додатно се ремети радна дисциплина, уноси немир међу људе у овако опасној производњи каква је Наменска. Уплашени смо за своја радна места, јер душебрижници прете да затворе читаве погоне, оне исте које су радници обновили из пепела својим радом и средствима заједно са својим директором. Истина је да данас редовно примамо плате, да имамо уговорене послове за наредни период, да су уложена огромна средства за нову опрему и безбедност радника. Истина је да је цела фабрика највеће градилиште у Драгачеву и да имамо најуспешнијег директора на челу фирме. Некоме смета наш успех и зато смо данас овде и зато бранимо истину”, рекао је Јовановић.

Станић: Прва српска телевизија је наш љубимац

“Прва српска телевизија нам је омиљена и наш љубомац. Памтимо је у најбољем светлу кад је Лучанима претио потоп, а наша фабрика била под водом. Ваши репортери су са нама били од јутра, до поноћи, извешатавајући са лица места. Просто ми је нејасно шта се догодило, тај канал ми је на даљинском и даље број један, али сам збуњена свим овим дешавањима”, рекла је Марија Станић.

 Слободан Нешовановић из РЈ „Енергетика” казао је да коментар да треба ухапсити Татјану Вотјеховски је написао лично као човек из свог угла на свом приватном фесјбук профилу.

„Извињавам се Војтеховској ако се уплашила али коментар сам написао револтиран њеним лажнима и острашћеним нападима на наше предузеће”, казао је Нешовановић.

 

Чабаркапа: Радимо у барутани и нико нас није натерао

Горан Чабаркапа, радник је фабрике “НБ Наменска” већ 30 година и каже да он, али и све његове колеге знају где раде и да су свесни ризика који њихово радно место са собом носи.

“Ово је фабрика барута и ракетних горива, није фабрика чокаладе и млека. Имали смо много тешких ситуација, губитак сваког радника трагедиија је за све нас, али никада до сад нисмо били у ситуацији да се боримо против неистина, манипулација и увреда које се непрестано пласирају путем медија и друштвених мрежа. Називају нас најгорим именима и вређају нашу интелигенцију исти они који се у медијима предстваљају као жртве, а у ствари су нерадници. У овој фирми може да ради само радник одговоран и савестан, који долази редовно на посао и бави се само својим радом. Настрадале раднике Радош није убио. Били смо у барутани , опасне ситуације се дешавају. Одговорност није ни на пословођи, ни на директору, него прво је на извршиоцу. Сви ми смо могли бити на месту настрадалог Миливојевића или неког другог настрадалог радника. Судбина је да, радимо на ризичном месту и нико нас на то није натерао”, рекао је Чабаркапа.

 Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


radnici barutana istina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.013.099 посета
Тренутно на сајту: 246 посетилац(a)