Протојереј Шћепановић: Све је спремно за долазак патријарха Порфирија 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”             

 
Протојереј Шћепановић: Све је спремно за долазак патријарха Порфирија
Trenutno na sajtu: 459       |       Podeli:
04.09.2021 | 0 коментар(а)



Подгорица - Ситуација поводом устоличења Владике Јоаникија прилично је узаврела у Подгорици.
Храма Христовог васкрсења у Подгорици, фото: ГЗС

Постоје два табора, они који су синоћ протествовали на Цетињу и они који данас спремају дочек патријарху Порфирију испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Протојереј Предраг Шћепановић рекао је да су велике припреме у току јер сада по први пут Порфирије долази као патријарх српски.

„Биће на десетине владика Српске православне цркве, тако да ће Подгорица бити центар Балкана, Европе и православне васиљене што нас чини нарочито поносним. Постављена је огромна бина до сада незабележена у Црној Гори”, казао је протојереј Шћепановић који је за тренутну ситуацију у Подгорици цитирао и Светог владику Николаја „Уби нас незнање”.

Протојереј Предраг Шћепановић

„Митрополити црногорски су владали Црном Гором, од 1499. до 1851. односно до Његоша. Значи да је Митрополија црногорска, раније Зетска коју је засадио Свети Сава на овим просторима, старија је од државе Црне Горе и то неко не може да схвати. Ово је за православни свет уобичајена активност и свечаност устоличења, међутим мислим да се иза свега овога крију друге намере”, рекао је протојереј Шћепановић.

Према његовим речима Српска православна црква има 650 храмова и неко је желео да их отме. „Кренули су судским поступком и изгубили три и онда су хтели Законом о такозваној слободи вероисповести да одузму сву имовину. Народ је литијама које су биле величанствене, дао одговор на све то, али неко не жели да призна да је овај народ уз своју Српску православну цркву”, казао је он.

Митрополија црногорско - приморска је позвала своје вернике да прославе у својим храмовима, то је један допринос миру да се устоличава митрополит без великог Сабора јер у супротном би дошло на десетине верника.

Вековна је пракса да се митрополити устоличавају на Цетињу. Од 56 митрополита чак 40 устоличено је на Цетињу.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.966.434 посета
Тренутно на сајту: 460 посетилац(a)