RGZ: problemi koji utiču na funkcionisanje zemljišne administracije su rezultat šireg stanja u lokalnim sredinama i van naše su nadležnosti 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
RGZ: problemi koji utiču na funkcionisanje zemljišne administracije su rezultat šireg stanja u lokalnim sredinama i van naše su nadležnosti
Trenutno na sajtu: 348       |       Podeli:
24.07.2023 | 0 коментар(а)



Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Nakon govora narodnog poslanika Jasmina Hodžića (SDPS) u Skupštini Srbije,



 

RGZ je oštro osudio govor poslanika Hodžića, a za probleme koji postoje i značajno utiču na funkcionisanje zemljišne administracije u ovim područjima, odgovornost prebacio na lokalne samouprave.

Saopštenje RGZ prenosimo u celosti.

Republički geodetski zavod oštro reaguje povodom govora narodnog poslanika g. Jasmina Hodžića u skupštini Srbije 20. jula 2023. godine koji je optužio RGZ za probleme tri polimske opštine – Prijepolja, Priboja i Nove Varoši i da RGZ, kako je navedeno, „koči razvoj“ navedenih opština. Govor gospodina Hodžića je bio i povod za nekoliko medijskih tekstova koji napadaju i okrivljuju RGZ za gore navedeno.

Republički geodetski zavod je analizirao situaciju u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš i utvrdio da postoji niz problema koji značajno utiču na funkcionisanje zemljišne administracije u ovim područjima. Ovi problemi ne proističu isključivo iz rada RGZ-a, već su rezultat šireg stanja u lokalnim sredinama, van naše nadležnosti.

Uočeni problemi u navedenim opštinama ukazuju na neophodnost sveobuhvatnog pristupa u rešavanju situacije. Кao prva važna stavka, primetno je da određeni organi lokalne samouprave nisu adekvatno iskoristili elektronske servise koje nudi RGZ. Nažalost, čak i uz potpuno funkcionalan katastar i digitalne alate, loše korišćenje ovih usluga može dovesti do nepotrebnih problema i zastoja u zemljišnoj administraciji.

Takođe, značajno nisko korišćenje eКatastra i drugih elektronskih servisa u ovim opštinama ukazuje na potrebu za edukacijom i osnaživanjem službenika lokalnih organa kako bi ispravno koristili digitalne alate za rešavanje administrativnih poslova. RGZ je otvoren za saradnju i pružanje obuke kako bi se obezbedila efikasnija upotreba sistema i postigao bolji kvalitet usluge za građane.

Dodatno, primetno je da Centri za socijalni rad u pomenutim opštinama nisu ispravno koristili digitalne servise RGZ-a, čime su nepotrebno otežavali građanima proces dobijanja relevantnih dokumenata. Povećanje korišćenja ovih servisa može značajno olakšati administrativne procedure i ubrzati procese u zemljišnoj administraciji.

Takođe, loša praksa slanja neadekvatnih geodetskih elaborata i neispravnih zahteva za upis nepokretnosti u katastar stvara nepotrebne probleme u radu RGZ-a. Ovakvi zahtevi moraju biti odbijeni u skladu sa zakonom, a ispravna izrada elaborata je od vitalnog značaja za sprovođenje uspešnog sistema zemljišne administracije.

RGZ takođe naglašava važnost primene digitalnih usluga u poslovanju opštinskih organa, posebno u kontekstu ozakonjenja. Ispravno korišćenje eUprave i digitalne komunikacije sa RGZ-om omogućava efikasniji i brži protok informacija, što je ključno za rešavanje raznih pitanja u vezi sa nekretninama.

Na kraju, RGZ poziva lokalne vlasti da prepoznaju svoju ključnu ulogu u poboljšanju situacije. Adekvatna saradnja i korišćenje digitalnih resursa koje RGZ nudi, zajedno sa ispravnim postupanjem u zemljišnoj administraciji, mogu znatno doprineti efikasnosti sistema i pružanju bolje usluge građanima.

RGZ je spreman da podrži lokalne samouprave u rešavanju ovih problema i da pruži neophodnu obuku i podršku. Međutim, naglašavamo da je neophodna zajednička odgovornost svih aktera u lokalnoj sredini kako bi se postigao održiv napredak i omogućio efikasan sistem zemljišne administracije. Samo uz međusobnu saradnju i prepoznavanje uzroka problema možemo zajednički stvoriti uslove za unapređenje celokupnog ambijenta u kojem živimo.

GZS/PP Media

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti prijepolje priboj nova varos rgz jasmin hodzic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.309.972 посета
Тренутно на сајту: 349 посетилац(a)