Prva nagrada na konkursu za najbolji esej o Disovom stvaralaštvu pripala Sofiji Todorović 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Prva nagrada na konkursu za najbolji esej o Disovom stvaralaštvu pripala Sofiji Todorović
Trenutno na sajtu: 336       |       Podeli:
23.05.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Na ovogodišnji Konkurs za esej o Disovom stvaralaštvu pristiglo je četrnaest eseja.



Broj primljenih eseja nesumnjivo je i pažnje vredno svedočanstvo o živom interesovanju za Disovo stvaralaštvo, dokaz da Disov književni opus, kao i biografija, pobuđuju esejiste na inventivna promišljanja njegove poezije i poetike.

Po ozbiljnosti pristupa i validnosti argumentacije izdvojila su se tri eseja. Prva nagrada dodeljuje se eseju „Zaboravljeni san: disovsko u poetici Ivana V. Lalića” (šifra: Dis faventibus), čija je autorka Sofija Todorović, doktorantkinja na Filološkom fakultetu u Beogradu. Ovaj esej, koji odlikuju tematska inovativnost, stilska bravuroznost, iznijansirani uvidi, detaljna i izuzetno originalna komparacija dveju poetika, složena i postupna argumentacija, veliko poznavanje književnoteorijske literature i njena adekvatna primena, primer je na koji način treba analizirati „odjeke Disove poetike u opusu laureata Disove nagrade”. Iako se najčešće sagledavaju kao svojevrsni antipodi, ovaj esej ukazao je na diskretno prisustvo odjeka simbolističke poetike Vladislava Petkovića Disa u poeziji Ivana V. Lalića. Dihotomije život i smrt, sećanje i zaborav, mitsko-idealni i realno-empirijski svet, vidljivo i nevidljivo, materijalno i duhovno, prisustvo i odsustvo, slika i paslika, bivaju problematizovane i funkcionalno upotrebljene pri analizi Disove i Lalićeve poezije, dok se semantičko i interpretativno težište eseja prepoznaje u lucidnom iznalaženju analogija i(li) saglasja i veštom poređenju Disove mrtve drage i Lalićeve nerođene kćeri, uz isticanje metapoetičkih implikacija ovih simbolički stožernih motiva/figura.

Sofija Todorović rođena je 1997. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i Filološku gimnaziju. Osnovne studije Srpske književnosti i jezika sa komparatistikom i master studije Srpske književnosti završila je na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama (modul: Književnost) na matičnom fakultetu, gde je i zaposlena kao istraživač-pripravnik. Učestvovala je na nekoliko naučnih konferencija i objavljuje radove u stručnoj periodici.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.364.152 посета
Тренутно на сајту: 337 посетилац(a)