У току радови на реконструкцији и ревитализацији Старог града 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
У току радови на реконструкцији и ревитализацији Старог града
Trenutno na sajtu: 310       |       Podeli:
24.07.2020 | 0 коментар(а)



Ужице - У току су радови на реконструкцији и ревитализацији Старог града, великог пројекта

за који је новац обезбеђен од стране Министарства трговине туризма и телекомуникација, Министарства културе и Града Ужица, наводи се на сајту града.

 

Вредност прве фазе радова је 32 милиона динара, она подразумева обнову горњег града, изградњу куле и казамата са рекостукцијом цитаделе. Друга фаза се односи на пројекат даље конзервације средњег и дела доњег града са изградњом улазне капије, вредност тих радова је 11 милиона, а треће фазе која се односи на финалну конзервацију доњег града, 13 милиона динара. Четврта фаза се односи на реконструкцију средњег и доњег града за шта тек треба да се ради пројекат.

Према речима Руже Пенезић, координаторке за урбанизам и развој у ЈП „Ужице развој“ на градилишту је више екипа истовремено и ради се на неколико локација.

Координаторка за урбанизам и развој у ЈП „Ужице развој“ Ружа Пенезић

„Тренутно усклађујемо динамику радова на средњем граду и на цитадели, консултујући колеге из Завода за заштиту споменика културе који врше конзерваторски надзор. Обнова горњег града подразумева обнову зидова тврђаве и главне куле која је по свом положају доминирала тврђавом, а као основ за обнову користи се документација из 1737. године из Бечких архива. Начин зидања и облагања зидова мора бити веран том периоду.“

„Користимо зеолит који је материјал вулканског порекла и садржи у себи одређену хидрауличност која подразумева чврстоћу материјала и водонепропустост и јако се води рачуна да се не користи цемент као материјал, и то сиви цемент, већ у одређеној размери бели цемент који даје специфичан изглед, а и аутентичност читавом овом комплексу“ , навела је Пенезић.

У следећим фазама предвиђена је конзервација доњег града, истраживање водене куле као и успостављање бројних садржаја за посетиоце. То подразумева одређене поставке, историјске, одређене мултумедијалне промоције, оно што ће дати на атрактивности Старог града и коришћењу утврђења који је један од ретких у Србији.

Пенезићева истиче да се доста радило на безбедности, првенствено радника, али и пролазника, због великих ризика који са собом носе радови који се тренутно изводе на Старом граду.

„Рађено је испитивање и једне и друге скеле које се налазе на самој кули и цитадели, имамо потребне стручне анализе о њиховој стабилности. Јако је важно стрпљење наших суграђана како би у наредним данима могли да завршимо ревитализацију доњег града, а то подразумева обазривост, поштовање постављених упозорења, јер је реч о великој количини камена који би могао да повреди неког од пролазника".

Реконструкција ужичког Старог града, један је од већих пројеката који ће када се заврши допринети развоју туризма у граду, а Ужичани ће добити још једну локацију којом ће моћи да се поносе како они који у њему данас живе тако и генерације које тек долазе.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice stari grad rekonstrukcija radovi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.379.841 посета
Тренутно на сајту: 310 посетилац(a)