Сјајан дан у Горњој Горевници, данас наставак сајма, утакмица црнке против полавуша и концерт Зорице Брунцлик 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Сјајан дан у Горњој Горевници, данас наставак сајма, утакмица црнке против полавуша и концерт Зорице Брунцлик
Trenutno na sajtu: 301       |       Podeli:
15.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Синоћ је отворена манифестације Млечни пут” у Горњој Горевници, а част да је отвори, припала је професору др Ивану Глишићу,



професор чачанског Агрономског факултета.

„Драго ми је да сте се одазвали нашем позиву и да смо се данас окупили поред наше горевничанске реке. Надам се да ће ова манифестација да буде на добробит општег развоју села, сведоци смо да се српско село вечито борило са кризама и проблемима, а боре се и дан данас. Ова манифестација ће бити веома значајна за развој сточарства, јер села до сада мала домаћинства нису могла да опстану, и људи су одлазили из села и одустајали од бављења пољопривредом и сточарством", рекао је домаћин манифестације др Глишић.

Профеор др Иван Глишић, домаћин првог „Млечног пута”, Фото: ГЗС

На самом отварању, 30 пољопривредника чачанског краја, међу којима је било и дама, потписали су уговоре о субвенијама за пољопривреду, које су достизале цифру и од пола милиона динара, а које ће бити искоришћене да се побољша али и прошири пољопривредна производња у чачанским селима.

Пољопривредници који су добили субвенције, Фото: ГЗС

Сајамски простор био је крцат посетиоцима који су били одушевљени квалитетом млека и млечних производа. На сајму се нашао згорели сир, пештерски пуномасни сир, сир са тартуфима, димљени сир, роловани кајмак, док је сајамка сала мирисала на уштипке пуњене кајмаком.

Мирис уштипака са кајмаком многима су вратили лепа сећања, Фото: ГЗС

Поред сира, на сајму се могла дегустирати и ракија, један од симбола града на Морави.

Међу белим мрсом нашле се и најбоље ракије Чачка, Фото: ГЗС

Највише пажње привукао је сир од магарећег млека из Посебног резервата природе „Засавица”, коме цена годинама не пада и износи чак 1.000 евра за килограм.

Магарећи сир највећа звезда међу производима из Засавице, Фото: ГЗС

„Ми смо ангажовали неколико технолога да нам помогну унамери да први у свету направимо сир од магарећег млека. Разлог зашто је тако тешко направити тај сир, јесте тај што магареће млеко садржи само 0,5 одсто млечне масти. Један од тих технолога је успео и ми смо први на свету којима је то пошло за руком. Ми имамо и других производа од животиња које узгајамо у Засавици, али магарећи сир је ексклузива. Он кошта 1.000 евра по килограму али и поред такве цене потражња за њим из читавог света је велика”, рекао је Слободан Симић, упраник резервата „Засавица”.

Данас ће се то наставити, а многи посетиоци већ синоћ су пазарили неки од специјалитета прављених од домаћег млека, неретко на стари, традиционални начин, како се то некада радило на селима широм Србије.

Један од штандова са сиром и другим млечним производима, Фото: ГЗС

Синоћни концерт виолиниста који су своје умеће доказали у Прањанима, али и саксофониста и легенде народне музике, Радише Урошевића, Горња Горевница сигурно ће дуго памтити и препричавати. Пред многобројном публиком представили су се и Бобан Јовановић Стублинац, овогодишњи победник Сабора виолиниста Србије који је звуцима краљице инструмената пратио младе Звезде Градна. Бину су делили и Тина Марјановић, најбоља млада виолинисткиња и Игор Пејовић, који је на овогодишњем Сабору у Прањанима понео титулу Златне Виолине.

Млада Наталија Тоскић пред бројном публиком у Горњој Горевници, Фото: ГЗС

Вечерас ће тишину Горње Горевнице и околних села заменити звуци најлепших народних песама које ће у пратњи једног од најбољих хармоникаша, Мирољуба Аранђеловића Кемиша изводити дива народне музике, Зорица Брунцлик.

Део атмосфере са синоћних наступа у Горњој Горевници

 

 

 


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MLECNI PUT GORNJA GOREVNICA SAJAM SIR MLEKO MLECNIO PROIZVODI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.928.933 посета
Тренутно на сајту: 302 посетилац(a)