Бараћ: Пада ниво Рзава, због суше и несавесног коришћења, снабдевање водом за 250.000 људи неизвесно 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Бараћ: Пада ниво Рзава, због суше и несавесног коришћења, снабдевање водом за 250.000 људи неизвесно
Trenutno na sajtu: 335       |       Podeli:
27.07.2022 | 2 коментар(а)



Ариље - Са водосистема Рзав пијаћу воду добија око 250.000 становника Ариља, Пожеге,
Директор ЈП „Рзав” Зоран Бараћ, фото: ГЗС

Лучана, Чачка и Горњег Милановца, али због дугог сушног периода и несавесног трошење воде које доводи до рапидног опадања протока саме реке у наредним данима могуће су рестрикције.

„Проток реке је 1900 литара у секунди, а када падне на 1400 принудјени смо да удјемо у ограничења односно смањење испоруке воде нашим корисницина. Последњих дана река је падала за неких 30 до 50 литара у секунди и процена је да уколико у не буде неких озбиљнијих падавина, у наредних пет, шест дана биће рестрикција. Ми градовима тренутно испоручујемо 680 литара у секунди, то је значајно изнад нашег просека. Ми смо у прошлој години имали просечну испоруку 540 литара у секунди према свим корисницима”, рекао је Зоран Бараћ, директор ЈП „Рзав”.

фото: ГЗС

Како каже Бараћ, и прошла година је била сушна и сушни период се завршио почетком октобра, а све пиказује да ће и ова гпдина бити слична.

Још један проблем јесте узимање воде са самог водозахвата и узводно од њега.

„Несавесни градјани у узводном току, а наше сливно подручје је велико и износи 420 квадратних километара извлаче воду из реке, а то је и законом забрањено и ту се сигурно губи значајна количина воде. Наша процена је да је то неких до 100 секундних литара мање воде у реци”, истакао је Бараћ.

фото: ГЗС

Иако метеоролози најављују падавине у наредним даним, без константне кише која би трајале неколико дана, ситуација са водоснабдевањем ће се поправити само тренутачно. С тога се мора апеловати на градјане да савесно и рационално користе воду како не бисмо поново имали рестрикције какве су задесиле ових пет општина августа месеца прошле године.

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ARILJE RZAV VODA RESTRIKCIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • rafailo

    čiste savesti trošim vodu za piće,ličnu higijenu,pojim stoku i zalivam vrt.Ne perem automobil,dvorište,voćnjak,malinjak.... namenski trošim vodu da ja i moja porodica preživimo ,kako tako
  • ZORAN G.MILANOVAC

    Smatram , da restrikcije treba uvesti , POD HITNO ! Pametnije sada , dok ima vode , koliko , toliko ! Kraće restrikcije , da imamo vodu , jer ne vredi pored dušmana koji zalivaju beton , peru kola i sl.......



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.284.104 посета
    Тренутно на сајту: 335 посетилац(a)