Vučić i Kurti pozvani na hitan sastanak u Brisel - predsednik Srbije: Odlazim da razgovaram sa Boreljem, neću sa Kurtijem 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Vučić i Kurti pozvani na hitan sastanak u Brisel - predsednik Srbije: Odlazim da razgovaram sa Boreljem, neću sa Kurtijem
Trenutno na sajtu: 313       |       Podeli:
22.06.2023 | 0 коментар(а)



Visoki predstavnik EU Žozep Borelj saopštio je da je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija



u Brisel na hitan sastanak kako bi se pronašlo rešenje i izlaz iz sadašnje krize. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će otputovati u Brisel gde će razgovarati sa Žozepom Boreljom, ali da sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem neće, jer sa njim "nema šta da se razgovara".

Borelj je na Tviteru poručio da je svima potrebna hitna deeskalacija, kao i novi izbori na severu.

„Potrebna nam je hitna deeskalacija i novi izbori na severu uz učešće kosovskih Srba. Ovo je najvažnije za region i EU", naveo je Borelj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će otputovati u Brisel gde će razgovarati sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, ali da sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem neće, jer sa njim "nema šta da se razgovara".

On je za RTS rekao da razgovor sa Kurtijem nema smisla.

„On drži pridike o Enveru Hodži, Ademu Demaćiju, Marksu, o unutrašnjo političkim stvarima u centralnoj Srbiji... Otići ću u Brisel da razgovaram za Boreljom sat, dva, 10, sa Kurtijem nemam šta", rekao je Vučić.

Kada se radi o tome što je Priština dozvolila prelazak administrativnih prelaza za srpske prevoznike sa stranom robom, Vučić kaže da su stvari mnogo ozbiljnije.

„Kažete promenio je odluku i dozvoljava ulazak robe iz inostranstva. Jer shvatate kakav je to bezobrazluk. To znači Srbi ne mogu da uvezu kiseonik ili hleb, vodu, ništa što je proizvedeno u Srbiji, ali vi Srbi ste dobrodošli ako treba da zarađujete pare za naše strane kompanije. Mi smo izvršili pritisak za našu američku i nemačku robu koju Srbi prevoze. I strance nije sramota da se hvale takvom odlukom. Najmanje milion dnevno su gubici", rekao je Vučić.

Kurtijev cilj je da protera Srbe sa Kosova i Metohije

Predsednik Vučić je izjavio da je cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da protera Srbe sa cele teritorije Kosova i Metohije.

„To je njihov jedini cilj. Reč je o enveristi, o najbližem, patološkom sledbeniku Adema Demaćija. Kurti je njegov portparol i njegov najbliži saradnik", rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da se razgovara sa ljudima koje ne interesuje mir.

„Šta imam da razgovaram sa njim? O tome da mi objasni da mi treba treba nešto da učinimo", naveo je predsednik Srbije.

Po pitanju KiM, Vučić je rekao da Srbija, iz milion razloga, razgovara samo sa kolektivnim Zapadom.

„Morate da nastavite da razgovarate, ne smete da ispadnete iz toga. Onda se postavlja pitanje: Kako da razgovarate sa nekim sa kim razgovora u stvari nema", naveo je Vučić i dodao da će otići u Brisel na sastanak sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom da vidi šta je to što se traži od Srbije.

Govoreći o hapšenju kosovskih policajaca, Vučić je rekao da sa stoprocentnom sigurnošću zna da su oni uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, te da ne zna šta se zbivalo na teritoriji Kosova i Metohije, jer ta teritorija nije u nadležnosti Beograda po Kumanovskom sporazumu.

Naglasio je da se Srbija sada nalazi u najtežoj situaciji i da je pod najtežim pritiscima.

„Neko mora, u ime građana, da obavlja teške poslove u najtežim mogućim uslovima. Zemlja je u teškoj situaciji, i zbog rata u Ukrajini. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji", naveo je predsednik Srbije.

Poneću izveštaj o uhapšenim Srbima na sastanak u Brisel

Predsednik Vučić rekao je danas da će na sastanak u Brisel poneti izveštaj o uhapšenim Srbima na KiM, kao i da su oni u teškoj situaciji.

Kako je predsednik objasnio, oficir za vezu na KiM je obišao uhapšene Srbe.

„U Gnjilanu je obišao Miluna Luneta Milenkovića, Nemanju Vlaškovića, Milovana Božovića i Dalibora Spasića", rekao je Vučić.

On je pročitao izveštaj o stanju jednog od uhapšenih Srba.

„Otac dvoje maloletne dece ima vidljive povrede na potiljku previjene gazom ispod koje se, prema njegovim rečima, nalazi nekoliko šavova posle ušivanja povrede koji su mu pripadnici tzv. kosovske policije naneli udarcima kundakom puške", rekao je Vučić za TV RTS.

Od je dodao da je kod njega vidljiv i hematom iznad desnog oka, kao i obostrani hematomi na vratu i ključnoj kosti.

Takođe, rekao je da su vidljivi tragovi na zglobovima šaka nastali od vezivanja.

Vučić je objasnio da je uhapšeni Srbin bio upadljivo anksioznog ponašanja.

„Oni su ga prilikom hapšenja udarali i vređali. Po dovođenja u policijsku stanicu pokazivali su mu slike terorista iz UČK sa namerom da ga zastraše", istakao je on.

Kako je rekao, na teret mu se stavlja "upad u prostorije tzv. izborne komisije, kao i napad na vojnike KFOR-a".

„Milovan Božović posle dva i po meseca pritvora i dalje ima vidljive povrede na nadlaktici desne ruke koje su nastale prilikom privođenja. Stavlja mu se na teret napad na službeno lice i učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi", rekao je Vučić.

GZS/RTV

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti. razgovori brisel kurti borelj

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.500.888 посета
Тренутно на сајту: 313 посетилац(a)