poštanska  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

Шумадинци су за дуге зимске дане обезбедили себи свој чај који се прави од само три састојка

22/01/2023
image-gallery-item
Фото: ТопПрес
Топола – Иако постоји много чајева, само је један ‘Шумадијски’ а он се припрема на посебан начин и према речима познавалаца овог пића греје тело и лечи душу.

Чај који припремају Шумадинци од давнина, назива се још и „врућа“ и у нашем народу има посебно значење јер се пије у посебним приликама али је и повод за окупљање, дружење и седељке по селима.

„То је наш традиционални напитак и потиче управо са ових простора. Припрема се и конзумира током позне јесени и зиме. Справља се претежно од шљивовице мада може и од ракија од других врста воћа. Не постоји универзалан начин припреме, неко воли јачу, неко слабију, неко мање неко пак више заслађену. Ипак најбоља ‘врућа’ се припрема од квалитетне ракије а велики утицај на то каква ће бити има и сама техника припреме“, каже за ТопПрес, Драган Јовановић из села Загорица.

Овај врсни познавалац домаће ракије открива нам сам процес припреме Шумадијског чаја и истиче да је врло битно да ракија проври, јер, како каже, ако не пребаци кључ, тада ракија постаје опасна по онога ко је конзумира.

„У котлић који је поквашен водом сипам око два килограма шећера, ставим га на тиху ватру и чекам да се шећер почне карамелизовати. Затим сипам пет литара шљивове препеченице и исто толико литара воде, наравно мере се могу кориговати зависно коју количину желите припремити. Ложим ватру лагано док проври  и пустим да ври око један минут отприлике и онда пресечем  (окалим) са пола литра хладне воде. Благо загасим ватру  и у котлић убацим један штапић ваниле и пустим да још једном лагано проври, након тога Шумадијски чај је спреман за конзумацију“, објашњава домаћин из Загорице.

Како је овај топли напитак припреман од давнина у Шумадији, готово да нема домаћинства где се не справља. Стар је колико и сама ракија на овим просторима па овдашњи мештани препричавају да њихов чај има и лековита својства.

„Осим хедонистичких, чај од ракије има и лековита својства и то више њих. Лек је за грло, прочишћа дисајне органе, има диуретско дејство, опушта мишиће,  јако поправља расположење. Најбоље је пити шумадијски чај уз суво месо и кисели купус, али код нас се углавном пије наште пре оброка”, тврде вешти мајстори који справљају овај напитак.

Врућа или Шумадијски чај најчешће се припрема од ракије шљивовице и то од оне која је одлежала бар неколико седмица.

ГЗС/ ТопПрес

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

desna gif velika planeta sport do

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.