Још једна новина у изменама Закона о саобраћају - Бахатим возачима ће бити одузета возила 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
Још једна новина у изменама Закона о саобраћају - Бахатим возачима ће бити одузета возила
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
07.03.2023 | 1 коментар(а)



Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о безбедности у саобраћају предвиђа више новина и строжије казне, и уколико га посланици

усвоје требао би да утичу на смањење прекорачења брзине, а самим тим и на смањење жртава у саобраћају.
У Управи Саобраћајне полиције кажу за „Блиц“ да се не ради о новом Закону, већ о Нацрту измена постојећег Закона због насталих појава у друштву и безбедоносних изазова.
- Ако дође до контакта између возила и пешака при брзини од 50 км/х, пешак страда смртно у 40 одсто случајева. При 60 км/х у 80 одсто случајева страда смртно пешак. То говори због чега инсистирам да је брзина убица број један на путевима Србије – поручује пуковник, проф. др Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције у Дирекцији полиције.

Предложене измене доносе многе новитете. У првом делу овог мини серијала писали смо о новинама које се тичу камера, односно које ће све прекршаје саобраћајне камаре убудуће снимати осим проласка на црвено светло. А једна од значајнијих новина у нацрту измена овог Закона је и та што би бахати воазачи убудуће остајали без возила, додуше привремено.

Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја, каже да се Нацртом, када је реч о одузимању возила, мења члан 295. Закона.

Према садашњим прописима "полицијски службеник може у контроли саобраћаја, ради документовања и доказивања прекршаја и других деликта, привремено, најдуже 24 сата, од учиниоца одузети исправу".
Међутим, измењени члан 295. уместо исправе, прописује одузимање возила од возача који је у последње две године већ правоснажно осуђиван за теже прекршаје.

- Ради се о привременом одузимању возила до окончања судског поступка. Иначе, мера одузимања возила у прекршајном поступку без обзира на то ко је власник постоји већ 17 година и предвиђена је за прекршај нелегално таксирање. По том основу је до сада одузето више од 110 аутомобила трајно – каже за „Блиц“ Дамир Окановић.

Трајно одузимање возила бахатим возачима није предвиђено овим изменама, то би еветнутално била мера неког будућег закона о саобраћају.

Очекује да и ће камере утицати на оне које чине најтеже прекршаје да се уздрже од тога.
- Да ова мера није драконска и да је врло оправдана и разумна говори то да смо прошле године имали, нажалост, повећање броја погинулих у односу на претходну годину - каже Окановић.

Када ће возило моћи да се одузме

Пуковник, проф. др Златко Беленцан, каже за „Блиц“ да је привремено одузимање возила предвиђено за извршење најтежих прекршаја, а то су насилничка вожња, која подразумева безобзирност и вршење више прекршаја, као што су пролазак на црвено и друге радње које угрожавају учеснике у саобраћају.

Затим, возило ће моћи да се одузме за управљање без возачке дозволе, вожњу под дејством алкохола и низ других тешких прекршаја.

Нова мера није предвиђена за тачку која се у члану 330. односи на недавање података власника возила на захтев полицијског службеника у року од осам дана.
18 прекршаја због који би се возила могла одузимати од возача који су два пута правоснажно осуђивани за теже прекршаје:
1. Вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила
2. Одбијање алкотестирања или дрогатестирања
3. Прекорачење брзине за више од 80 км/ч ван насеља
4. Прекорачење брзине за више од 70 км/ч у насељу
5. Прекорачење брзине за више од 60 км/ч у зони школе или зони "30"
6. Прекорачење брзине за више од 50 км/ч у зони успореног саобраћаја
7. Превоз детета млађег од 12 година на месту возача
8. Превоз детета млађег од 12 година на месту које није предвиђено за седење (пртљажник, инструмент табла, задња полица, спољни делови возила и сл.)
9. Пролазак кроз најмање два црвена светла на семафору у размаку краћем од 10 минута
10. Претицање колоне возила преко неиспрекидане (пуне) линије
11. Вожња без положене иједне возачке категорије
12. Вожња током мере забране управљања возилом
13. Вожња након одузимања возачке дозволе због накупљених казнених поена
14. Вожња за време привременог искључења из саобраћаја
15. Вожња ноћу на неосветљеном путу без иједног укљученог светла на возилу
16. Претицање или обилажење возила које се зауставља или се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу
17. Претицање колоне под пратњом
18. Непропуштање возила под пратњом

ГЗС/Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


policija saobracaj kazne vozila

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • PREDRAG

    Očigledno je da ovi "stručnjaci " pokušavaju da pod plaštom bezbednosti u saobraćaju uvedu potpunu kontreolu nad slobodom građana , atak na privatnu imovinu koja je ustavom zagarantovana je dokaz da vlast ovim želi dsa uvede potpunu diktaturu i na taj način obezbedi zavisnu podršku ostanka na vlasti i legalizaciju kriminalnih radnji kadrova SNS-a.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.767.469 посета
    Тренутно на сајту: 370 посетилац(a)