Џипси тим помера границе : Хуманитарни рад, едукација и спортске активности за бољи положај Рома 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Џипси тим помера границе : Хуманитарни рад, едукација и спортске активности за бољи положај Рома
Trenutno na sajtu: 462       |       Podeli:
08.04.2021 | 0 коментар(а)



Чачак – Сакупљачи секундарних сировина, чистачи улица, продавци чарапа на улицама

и пијачним тезгама, послови су којима се углавном бави ромска популација, а да би се многе ствари промениле из корена, почев од обарзовања, побољшања материјалног стања, до очувања ромске културе, језика и традиције морају се активирати они на којима свет остаје, млади Роми са терирорије града Чачка.

За годину дана, померили су границе и данас младо удружење Џипси тим има на стотине чланова који се заједничким снагама боре за заједнички циљ, бољи положај Рома у чачанском крају.


Припадници ромске националности са територије града Чачка већ годину дана несебично помажу суграђанима слабијег материјалног стања.

„Активирали смо се када је почела пандемија корона вируса, како бисмо храну, лекове, средства за хигијену допремили до најугроженијих Рома са територије града Чачка. Пандемија ковида и многе Роме је оставила без посла, тако да је број оних којима је помоћ неопходна сваким даном све већи.
Од неколицине нас удружење се сваким даном ширило и данас нас има на стотине. Многи Роми који су у иностранству пронашли су нас путем друштвених мрежа, а ту су и они који су трбухом за крухом отишли у свет, али нису заборавили свој народ која живи у изузетно тешким условима поготово у време пандемије” рекао је за ГЗС Градимир Радосављевић председник удружења Рома Џипси тим.

Градимир истиче да су током доделе помоћи наилазили на ромске породице које заиста живе у изузетно тешким условима. 

„Затекли смо оца са петоро деце како живи у шупи, нисмо могли да верујемо да заиста тако нешто постоји. Поносан сам што смо за свега месец дана уз помоћ хуманих људи помогли овој породици, изградили нови дом.”

Он је додао да се Роми у чачнском крају и даље баве пословима попут сакупљања секундарних сировима, продавањем чарапа на улицама и пијачним тезгама, док је неколицина запослена у комуналним преузећима чистећи улице.

„Да би се ствари промениле из корена мора се радити на подизању свести о значају образовања ромске популације, међу нама има и факултетски образованих људи , али то није довољно. Имамо два посланика ромске националности на републичком нивоу и то потврђује колики је значај образовања . Са друге стране, ја пуне две деценије радим продавајући гардеробу на улици како бих прехранио породицу, немам дана радног стажа и нажалост већина Рома попут мене не може очекивати да ће једнога дана стећи пензију и имати сигурну старост”, додаје Радосављевић.

Данас на Међународни дан Рома Радосављевић истиче значај очувања традиције , ромске културе и језика.

„Ја сам отац троје деце и нажалост, једно од њих не говори ромски језик. Циљ удружења је да у наредном периоду, чим пронађемо просторију која ће бити седиште удружења ,током викденда одржавамо радионице које ће бити намењене најмлађима у циљу очувања ромског језика. Држаћемо часове борећи се да се наш језик не загуби, јер само на тај начин можемо сачувати наш идентитет. Упоредо ћемо основати фудбалски клуб који ће играти у Моравичком региону и на тај начин активирати младе да се баве спортом и сачувају своје здравље. Градићемо бољу будућност и једнаке услове за све припаднике ромске националности”, рекао је Радосављевић.

 

 


Глас Западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


romi medjunarodni dan roma dzipsi tim

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.537.980 посета
Тренутно на сајту: 462 посетилац(a)