Резервисти траже 85.000 због дискриминације 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Резервисти траже 85.000 због дискриминације
Trenutno na sajtu: 556       |       Podeli:
30.03.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Од 2016. године Виши суд у Чачку примио је чак 6.488 тужби за дискриминацију

чији су подносиоци војни обевезници, резервисти, полицајци и лица на служби у Војсци Србије, углавном радници војних завода, сви са подручја Чачка и три општине Моравичког округа. Огромна већина добила је ту парницу против Републике Србије и Министарства одбране, али сад следи други круг суђења, због накнаде нематеријалне штете причињене дискриминацијом, при чему у том поступку тужилац и тужени остају исти – доноси данас „Политика” у штампаном издању.

Ово је, уствари, други, дужи и много скупљи пут да се дође до ратних дневница за време прведено на положајима током агресије НАТО - а.

"Влада Републике Србије је Закључком од 17. јануара 2008. године одобрила средства за исплату новчане помоћи ратним војним резервистима са пребивалиштем у седам неразвијених општина, Куршумлије, Блаца, Бојника, Лебана, Житорађе, Дољевца и Прокупља, чиме је извршена дискриминације по основу пребивалишта. Тако су у највећем броју случајева одлучили сви Виши судови у Србији, не само наш", каже за „Политику” Милош Павловић, председник Вишег суда у Чачку.
У овом суду 2016. године примљена је 521 тужба због дискриминације, следеће 4.642, а прошле још 1.325.

"Што се тиче полицајаца и радника Техничког ремонтног завода, суд је ту одбијао тужбене захтеве због тога што тужиоци нису били ратни војни резервисти, већ су у току рата имали радну обавезу као стално запослени, примали зараду и дневнице", додаје Павловић.

У тим изгубљеним парницама тужиоци су морали да плате држави по 6.000 динара, на име трошкова спора.

Милош Павловић, председник ВС у Чачку, Фото Г. Оташевић

 

Кад се утврди дискриминација, а јесте у највећем броју случајева, следе тужбе за накнаду нематеријалне штете по том основу.

"Тек смо почели да прмамо те тужбе, две у децембру 2018. и у обе смо се огласили стварно ненадлежним, и сад су у Апелационом суду у Крагујевцу, по жалбама. Једну тужбу примили смо 1. марта ове године. У међувремену, Врховни касациони суд је усвојио правни став на седници Грађанског одељења 22. јануара ове године, у вези нематеријалне штете која се односи на утврђену дискриминацију, да ипак виши суд јесте стварно надлежан",  објашњава председник.

У првим тужбама за накнаду штете резервисти захтевају да има држава исплати по 85.000 динара наводећи да је то „минимум а не потпуно задовољење осећања која су повређена дискриминацијом”.

"У нашем Суду на предметима дискриминације радило је свих 11 судија и трошкови су огромни, вероватно 12.000 по тужиоцу, јер је само састављање тужбе 6.000 по човеку, а на то долазе трошкови рочишта. Није их било једино кад је војно правобранилаштво признавало тужбени захтев", вели Павловић.

 

 


Политика, Г. Оташевић / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak sud rezervisti

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.105.882 посета
Тренутно на сајту: 555 посетилац(a)