Родно и климатски одговорно финансирање на локалном нивоу 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Родно и климатски одговорно финансирање на локалном нивоу
Trenutno na sajtu: 260       |       Podeli:
10.03.2023 | 0 коментар(а)



Ужице - Град Ужице наставља сарадњу са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена кроз нови пројекат,

који се односи на подршку за увођење родно одговорног буџетирања и ублажавања негативних климатских промена. Током једнодневне обуке за представнике градских управа и организација цивилног друштва говорило се о политикама и праксама за родно одговорну локалну управу, институционалним механизмима, доприносу у борби против климатских промена као и могућностима и изазовима за родно и климатски одговорно финансирање на локалном нивоу.

У оквиру регионалног програма посвећеном родно одговорном буџетирању (РОБ), UN Women планира тестирање развијене методологије за истовремено праћење издвајања за умањење емисија и ублажавање негативних ефеката климатских промена и унапређење родне равноправности на нивоу јединица локалне самоуправе у Републици Србији и Босни и Херцеговини. Сврха ове методологије је да се препознају тачке преклапања и да се кроз РОБ допринесе и раду на отклањању последица климатских промена.

У оквиру ове иницијативе предвиђена је обука за примену методологије, са циљем јачања свест свих који су укључени у буџетски процес о потенцијалном утицају алокација, као и израда родних анализа за програме пољопривреде и енергетике.

Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, у сарадњи са бројним партнерима на националном, покрајинском и локалном нивоу ради на унапређењу родне равноправности и бољем препознавању различитих проблема и потреба мушкараца и жена, а нарочито оних који припадају осетљивим групама, и одговору на њих кроз различите политике и програме. Једна од кључних области деловања Агенције је и подршка родно одговорном буџетирању (РОБ), у сарадњи са Министарством финансија и Координационим телом за родну равноправност, у складу са Законом о буџетском систему, Законом о родној равноправности и Стратегијом за родну равноправност 2021-2030. године.

 

ГЗС/сајт града Ужице

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.669.955 посета
Тренутно на сајту: 261 посетилац(a)