Васић: Расту камате на динарску и девизну штедњу 


Majsko vreme i danas varljivo: Promenljivo oblačno, a u pojedinim delovima zemlje obilnije padavine              Đedović potpisuje memorandum za projekat fabrike solarnih panela              Danas jedni slave Dan pobede nad fašizmom, a drugi - Dan Evrope              Srednjoškolci koji izaberu dualni model će dobijati od države 5.000 dinara mesečno              Crvene mrlje plutaju Limom              Opština Lučani raspisala poziv za predloge kandidata za opštinska priznanja             

 
Васић: Расту камате на динарску и девизну штедњу
Trenutno na sajtu: 267       |       Podeli:
07.09.2022 | 0 коментар(а)



Осим повећања камата на кредите становништву, последњих месеци се, како наводе у Удружењу банака Србије (УБС)

бележи и лаган раст камата на штедњу грађана у банкама.
Камате на динарску штедњу у другом кварталу ове године су у односу на исти период 2021. повећане за један процентни поен а на девизну штедњу 0,5 процентних поена.

Повећање је незнатно али се њиме, према речима генералног секретара УБС Владимира Васића, ранијим мотивима за штедњу, међу којима је најважнији био стабилан курс домаће валуте, придружио још један мотив, већа каматна стопа.

"Сада смо у ситуацији да имамо рестриктивну монетарну политику, која је један од лекова да би се смањила инфлаторна очекивања. Са новцем је иста ситуација као и са другим робама, када га нема довољно, цена му расте и зато у последње време видимо да полако расту камате на пласмане банака а такође и на депозите, како на динаре тако и на евре", каже Васић за Тањуг.

Као веома позитивно наводи и високу покривеност кредита депозитима која износи 91 одсто.

Оцењује да је штедња веома важна за финансијску стабилност економије а када постоји штедња, постоје и пласмани кроз кредите грађанима и становништву.

"Последњих десетак година бележимо озбиљан раст штедње, па је штедња у динарима повећана за око шест до осам пута", каже Васић.

Додаје да је раст штедње у еврима био спорији и износио је око 35 одсто али да еври и даље преовлађују у штедњи наших грађана.

Расте број корисника мобилних апликација

Банкарство је једна од области у којима дигитализација узима све више маха што показује и податак Удружења банака Србије (УБС) према коме је крајем 2019. било око 1,3 милиона корисника мобилних апликација а сада их је око два и по милиона.

Ово повећање према речима Васића показује да су људи постали свесни које им могућности пружају мобилни телефони и да је "банка заправо тамо где је ваш мобилни телефон".

Коришћење модерних технологија, осим што штеди време и поједностављује обављање одређених послова, носи и ризике, а говорећи о томе како се од њих сачувати Васић за Тањуг каже да је основна ствар да се пин број никоме не даје и да се не записује на картицу.

"Пин и картицу би требало чувати одвојено а када се пин број укуцава на банкомату, ваљало би обратити пажњу да ли неко гледа и онда дискретно покрити руком укуцани број", каже он.

Додаје да клијент ако посумња да је неко видео његов пин број, који је заправо његов лични идентификациони број, може да га замени другим бројем.

Васић посебно саветује опрез приликом куповине на на интернету, када би, каже, требало водити рачуна о томе којим сајтовима се дају подаци са платне картице и да се, ако тамо не морају да чувају, склоне са тог сајта.

 

 

 

 

ГЗС / Танјуг

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.727.738 посета
Тренутно на сајту: 268 посетилац(a)