Afrička kuga svinja ponovo hara – Bresnica proglašena zaraženim područjem 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Afrička kuga svinja ponovo hara – Bresnica proglašena zaraženim područjem
Trenutno na sajtu: 254       |       Podeli:
26.04.2024 | 0 коментар(а)



Čačak/Kraljevo - Na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede –



Uprava za veterinu, zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja proglašeno je selo Tavnik na teritoriji grada Kraljeva, kao i Bresnica na području Čačka. Zaraza, zbog koje je doneta ova mera, potvrđena je u dva gazdinstva u Tavniku.

Takođe, istim rešenjem proglašeno je i ugroženo područje od navedene bolesti, koje obuhvata naseljena mesta Obrva, Cvetke, Miločaj, Lađevci, Mrsać i Bapsko Polje (teritorija grada Kraljeva), Bečanj, Mrčajevci i Katrga (teritorija grada Čačka), kao i Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati (teritorija opštine Knić). Kraljevačko lovište „Ibar“ proglašeno je područjem visokog rizika od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Na zaraženom području u cilju sprečavanja širenja bolesti, sprovodiće se, u skladu sa zakonom, sledeće mere: eutanazija svih grla u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija (što je pre moguće nakon kontaminacije) vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva bez odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla ili hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rad stočnih pijaca. Meso zaklanih svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe ne sme se koristiti niti otuđivati i mora ostati na gazdinstvu do dobijanja rezultata dijagnostičkog ispitivanja.

Na ugroženom području sprovode se sledeće mere: popis svih gazdinstava na kojima se drže svinje, obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija, što je pre moguće nakon kontaminacije, vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva brz odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja. Veterinarski inspektor može da odobri klanje svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe u ugroženom području, na zahtev vlasnika/držaoca svinja, u skladu sa posebnim propisom i pod određenim uslovima. Zabranjena je i upotreba pomija u ishrani svinja.

Period trajanja mera zabrane i ograničenja na zaraženom i ugroženom području iznosi 40 dana od poslednjeg registrovanog slučaja zaraze afričkom kugom svinja.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI CACAK KRALJEVO AFRICKA KUGA SVINJA SVINJE VETERINA ZARAZENO PODRUCJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.326.503 посета
Тренутно на сајту: 255 посетилац(a)