Даље прилагођавање мале матуре - у будућности и е-тестирање 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Даље прилагођавање мале матуре - у будућности и е-тестирање
Trenutno na sajtu: 455       |       Podeli:
07.04.2023 | 0 коментар(а)



Мала матура ће се и даље модернизовати, прилагођавати новим генерацијама и новим технологијама,



а циљ би могао да буде комплетна дигитализација целог процеса и прелазак на е-тестирање, најавио је професор Бранислав Ранђеловић директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.
Он је за Блиц рекао да је Србија на прагу усвајања измењених стандарда за све предмете за крај основне школе, као и за све предмете за крај средње школе.
Он наводи да су те измене стандарда инициране резултатима међународних истраживања.

Ранђеловић наводи да је план да се ове године усвоје стандарди, уследи обука наставника, и да од следеће школске године да буду примењени у школама.
„У том случају имали бисмо основу да се за четири или осам година очекује видан напредак", рекао је он.

Оценио је да одрасли треба да створе услове и прате децу која су последњих година много напредовала у смислу примене технологије.
Ранђеловић је објаснио да пробна тестирања служе да основнци и наставници испробају процедуре и цели поступак тестирања, те да сваки ђак испита своје знање и тренутну спремност.

Оценио је да је уобичајено да осмаци постижу боље резултате у јунском року него на проби.
Ранђеловић је навео да због недостатка мотивације ученици из Србије на међународном тестирањима показују слабије резултате него што је то реално.
„Знање осмака осцилује из године у годину. То зависи од много фактора и заиста је тешко предвидети шта ће бити, рецимо, са овом генерацијом. Надајмо се да ће резултат долазећих генерација показати напредак у смислу ученичних постигнућа", рекао је он.

Додао је да би велика матура требало да званично крене 2024. године.
„То је један од најзначајних пројеката тренутно у нашем образовном систему и биће један од кључних инструмената за контролу и подизање квалитета средњег образовања”, навео је Ранђеловић.

Поручио је да уз негативне последице кризе и пандемије по генерације треба приметити у којим су доменима ученици претходних година евидентно напредовали.
Додао је да треба почети са прилагођавањем новонасталој ситуацији и реалности.
„Ако то не прихватимо млади ће отићи убудућност без нас", закључио је он.


ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.362.867 посета
Тренутно на сајту: 456 посетилац(a)