Otvorena izložba „TANJUG javlja: Rat je završen” 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Otvorena izložba „TANJUG javlja: Rat je završen”
Trenutno na sajtu: 326       |       Podeli:
25.04.2024 | 0 коментар(а)



Užice - Izložba „TANJUG javlja: Rat je završen” otvorena u Narodnom muzeju Užice u okviru programa



„Era kulture” predstavlja značajnu foto - kolekciju nastalu radom Novinske agencije nove Jugoslavije, osmišljene sa ciljem da se vestima i slikom bori za oslobođenje naroda i države i socijalnu revoluciju. Ovu postavku velike istorijske vrednosti otvorila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, izrazivši zadovoljstvo što će i Užičani biti u prilici da je pogledaju.

„Do 30. maja će posetioci Narodnog muzeja u Užicu biti u prilici da vide oko 1700 izdvojenih dokumentarnih fotografija velike istorijske vrednosti. Na tim fotografijama zabeleženi su najvažniji društveno -politički događaji koji su se desili u ovom periodu, poput skupštinskih zasedanja, poseta visokih stranih delegacija, partijskih i konferencija masovnih političkih organizacija, političkih mitinga, parada i defilea povodom državnih praznika”, kazala je gradonačelnica.

Ona je istakla da su takođe zabeležene i foto - reportaže i aktivnosti poput rada na obnovi saobraćajnica, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečijih domova, života u nekim selima, brojna kulturna dešavanja, obnova sportskog i fiskulturnog života, kao i reportaže sa prvih fudbalskih i košarkaških utakmica u oslobođenom Beogradu, moto-trka i fiskulturnih sletova.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, foto: sajt grada Užica

„Ova izložba, koja se realizuje u okviru ’Ere kulture’, izuzetne je umetničke, edukativne, ali i istorijske vrednosti, i predstavlja vredan osvrt i sećanje na kraj 20. veka i vreme značajnih promena za državu i celokupno društvo. Ovakvi susreti i postavke potvrđuju ono najvažnije, a to je da se umetnost suočava i trpi različite promene, sklona je prilagođavanju, ali i napretku, bilo da su potresne ili veoma srećne epohe – umetnost ima za cilj da nas svojom svetlošću obasja, približi, pomiri i unapredi”, naglasila je gradonačelnica.

Izložba „TANJUG javlja: Rat je završen”, premijerno je otvorena 2020. godine u Muzeju Jugoslavije, u Beogradu, u okviru programa kojim je obeleženo 75 godina od završetka Drugog svetkog rata. Sa preko 9000 posetilaca, izložba je privukla veliku pažnju javnosti, uz realizovane govorno - edukativne programe, tematska vođenja, kao i privatne narative u vidu audio i video zapisa.

U fokusu izložbe je foto - kolekcija nastala kroz bjektiv foto -reportera TANJUG-a (Petra Obradovića, Branka Savića i Isaka Koena), stvorena sa ciljem da se vestima i slikom bori za oslobođenje naroda i države i socijalnu revoluciju.

Pored autora Radovana Cukića i Milice Tomić realizaciji izložbe doprinela je i saradnica na obradi fotografije Jovana Stojadinović. Arhitekturu postavke radila je Milica Lopičić, dok je za dizajn bio zadužen Mane Radmanović.


GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice izlozba tanjug

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.123.050 посета
Тренутно на сајту: 326 посетилац(a)