Агрономски факултет домаћин међународног саветовања о биотехнологији 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Агрономски факултет домаћин међународног саветовања о биотехнологији
Trenutno na sajtu: 395       |       Podeli:
15.03.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Међународно саветовање о биотехнологији одржано је данас на Агрономском факултету у Чачку.
Амфитеатар Агрономског факулетета у Чачку, фото: РИНА

Пре 24 године све је почело као зимска школа за агрономе, данас то представља презентацију стручних истраживања која помажу агрономима и произвођачима у раду.

Александра Корићинац је стручни сарадник Института за воћасртво и мастер студент на Агрономском факлултету, а овом приликом истраживала је које се промене у квалитету плодова јабуке јављају прилком складиштења.

Александара Корићанац, фото: РИНА

“Резултати су значајни за произвођаче јабука који своје јабуке складиште у хладњачама са нормалним условима атмосфере које су и најзатупљеније. Праћене су четири сорте јабука – џонаголд, ајдаред, грени смит и златни делишез у периоду од децембра до фебруара. Веома је битно како се мења плод јабуке и који су то улсови који се морају испунити да би плодови задржали свој квалитет и били конкуретнији на тржишту. Истрживања су показала да складиштене јабуке сорти џонаголд, ајдаред и грени смит не мењају своја свосјтва у хладњачама, док је код сорте златни делишез приметна деградација уколико се складишти у хладњачу са нормалним условима атмосфере”, рекла је Александра Корићанац.

Томо Милошевић, декан АФ у Чачку, фото: РИНА

Поред Александре, на овогодишњем стручном саветовању у Чачку своје радове презентовало је још 125 стручњака.

“Обухватили смо ратарство, повртарство, крмно биље, воћарство и виноградарство, зоотехнику, прехрамбену технологију, заштиту биља и заштиту животне средине. Поред српских, ту су и излагачи из региона али и из Москве. Велики број радова има примену у пракси у примарној пољопривредној и прехрамбеној производњи. Саветовање које траје већ више од две деценије велика је референца за наш факултет и начин да дамо наш допринос у развоју тих грана”, изјавио је декан Агорноснког факултета у Чачку, Томо Милошевић.

Драго Милошевић, професор на АФ у Чачку, фото: РИНА

Проф. Др Драго Милошевић, истиче да је Саветовање о биотехнологији изизетно корисно за агрономе и пољопривредне произвођаче.

“То је научно – стручни скуп и свијеврстан трансфер знања. У питању је отворени скуп који могу да послушају сви заинтересовани, а међу слушаоцима највише се налазе колеге агроними као и пољопривредници који ће имати највеће бенефите због резултата до којих су дошли стручњаци”, закључио је Драго Милошевић.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.115.269 посета
Тренутно на сајту: 396 посетилац(a)