Двери Чачак: Талас поскупљења угрожава просечну породицу у Чачку 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Двери Чачак: Талас поскупљења угрожава просечну породицу у Чачку
Trenutno na sajtu: 345       |       Podeli:
07.11.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Градска организација Српског покрета „Двери”, у светлу поскупљења основних животних намирница,

у саопштењу које преносимо у целости, најављује да ће се придружити кампањи њихове политичке опције под називом „СИГУРНОСТ ЗА СВЕ”, у оквиру које ће се бавити најважнијим социјално-економским темама.

У саопштењу се даље наводи:

„У нашем граду Чачку као и у читавој Србији у последњих годину дана све је драстично поскупело, а највише основне животне намирнице. Више нема социјалне стабилности. Просечна чачанска породица не може да издржи истовремени раст цена хлеба, млека, меса, воћа, поврћа, огрева, здравствених прегледа и лекова, комуналија, кредитних рата, закупнина станова, беби опреме, хигијене, грађевинског материјала, горива, ужине за ђаке.... Данас можете да купите знатно мање у продавници или на пумпи него што сте за исте паре могли прошле године, а да не говоримо о скоку цена квадрата станова у изградњи. У једном тренутку смо имали и несташицу домаћег млека и увоз млека из иностранства, што је за Србију као пољопривредну земљу недопустиво, јер погађа мајке са малом децом.

Ако само упоредимо цене у последње две године долазимо до сазнања да је литар уља 2020. године коштао 140, а данас је 216 динара (увећање од 54%), килограм шећера је тада износио 63 динара, а данас је 115 динара (увећање од 82.55%), литар млека је коштао 90 динара, а данас стаје 155 динара (увећање од 58%), док се килограм свињског бута 2020. године куповао за 460 динара, а данас је његова цена 750 динара (увећање за 63%). Ови артикли су само примери колико је све поскупело у последње две године и показују колико је пала куповна моћ грађана и породични животни стандард.

Оволика поскупљења су заиста огромна за Србију која спада у ред најсиромашнијих држава Европе. Она су се могла спречити управо другачијом економском политиком, односно улагањем у домаћу пољопривреду и домаће производне капацитете, уместо што се улагало у стране компаније које сав профит износе из Србије. Србија је са својом плодном земљом и чистом водом погодно тле за развој пољопривреде и прехрамбене индустрије, а не за развој прљавих страних технологија.
Зато нам је потребна нова економска политика, политика улагања у домаће производне капацитете како би се Србија економски и привредно опоравила и како грађани који живе на једној од најплоднијих земљи у Европи не би плаћали прехрамбене и друге производе по најскупљим ценама. Двери Чачак се придружују новој кампањи Српског покрета Двери под називом „СИГУРНОСТ ЗА СВЕ” у оквиру које ћемо се бавити најважнијим социјално-економским темама како ниједан наш суграђанин нити породица у Чачку у току предстојеће зиме не би остао без хране, струје и грејања”, наводи се у саопштењу Го „Двери” Чачак.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DVERI CACAK GRADSKA ORGANIZACIJA SRPSKI POKRET DVERI BOSKO OBRADOVIC POSKUPLJENJA ZIVOTNE NAMIRNICE PORODICA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.915.939 посета
Тренутно на сајту: 346 посетилац(a)