Број газдинстава која се баве сеоским туризмом повећан за 40 одсто 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Број газдинстава која се баве сеоским туризмом повећан за 40 одсто
Trenutno na sajtu: 344       |       Podeli:
09.01.2023 | 0 коментар(а)



У Србији је у 2022. број евидентираних газдинстава која се баве сеоским туризмом повећан 40 одсто и тренутно је у систему Е-туриста
Број газдинстава која се баве сеоским туризмом повећан за 40 одсто, Фото: ГЗС

регистровано више од 700 објеката овог типа, али вероватно још толико њих послује у сивој зони, изјавио је министар туризма и омладине Хусеин Мемић.

 

“Један од разлога за појачану пријаву у систем Е-туриста је учешће у систему ваучера, будући да је у сеоским газдинствима прошле године искоришћено више од 10.000 ваучера. Истовремено, имајући у виду експанзију руралног туризма широм Србије, поготово од почетка пандемије, сигурно је најмање још 700 сеоских газдинстава која послују у сивој зони”, казао је Мемић у интервјуу агенцији Бета.

Истакао је да Министарство туризма у наредном периоду планира да се активно бави овим проблемом, “јер физичка лица која издају приватни смештај нелегално представљају нелојалну конкуренцију свим угоститељима који послују по закону”. Указао је да је, након успостављања Централног информационог система у области угоститељства и туризма, тзв. Е-туристе, у другој половини 2020. први пут добијена реална слика броја и ноћења гостију и то на свакој дестинацији.

“Међутим, још увек постоји велики број власника приватног смештаја који не плаћају порез и послују на црно, тако да је број смешајних капацитета и гостију на дестинацијама и даље већи него што показује статистика”, казао је он.

Мемић је потврдио да је ове године забележено досад највеће интересовање грађана за коришћење ваучера за субвенционисани одмор у Србији, па је само током првог дана пријаве грађана подељено више од половине ваучера, од понуђених 100.000.

“Одлука о додели додатних ваучера зависи од макроекономске ситуације и могућности у буџету. У сваком случају, врло радо бисмо прихватити одлуку о додели нових ваучера јер су вишеструко допринели развоју домаћег туризма претходних година, почев од развоја нових дестинација, продужетка сезоне и изласка великог броја угоститеља из сиве зоне”, рекао је Мемић.

 

 

 

 

ГЗС / Бета

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SEOSKI TURIZAM

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.908.959 посета
Тренутно на сајту: 345 посетилац(a)