Миловановић: Дивља животиња се плаши човека, њу не треба нникако први нападати 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Миловановић: Дивља животиња се плаши човека, њу не треба нникако први нападати
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
20.02.2023 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Није реткост да на територијама општина Нова Варош и Ивањица медведи силазе до кућа и баш због тога становници живе у страху.



Ове дивље животиње претходних година причиниле су и велику материјалну штету житејима тих крајева. Овога пута блиске сусрете са предаторима имали су и метани сувоборских села.

„Дивља животиња се плаши човека, не треба бежати од ње и не треба је нападати, поготово ако имају младунче. Дакле, нипошто не прилазити близу. Дивље свиње биже од људи, али када крмаче имају прасиће не би јој требало прилазити. Не треба бити агресиван, треба се полако удаљити. Једном колеги је прошле године медвед пришао на тридесетак метара док је овај био на чеки чекајући срндаћа. И размишљао је шта да уради. Да га одстрели није смео, да бежи није било паметно. Али је све прошло добро, медвед је наставио даље, тако да на нашим ловиштима није забележено да је медвед напао човека. Он прави штету на кошницама, тога има. Он може да савлада и сваку домаћу животњу. Медвед се јесте појавио у сувоборском крају, то је тачно, али до сада нисмо имали проблема, имамо проблем са вуковима. Шкала има доста по Србији и то одавно али нам је већи проблем велики број вукова који се појавио, растерује срнећу дивљач. Ловци ће се борити колико буду могли да спасу своје ловиште”, рекао је Бошко Миловановић предедник Ловачког удружења „Фазан”.

Ловцима којих има око 9000 у Удружењу Војвода Милан Обреновић велике проблеме праве и срндаћи који праве материјалну штету на ауто-путу.

„Ловачко удружење има великих проблема са плаћањем штета, пре свега штете коју начине дивље свиње. Ми смо се осигуравали преко многих осигуравајућих друштава, последње године смо се осигурали преко АМСС. Њихови људи су долазили али су све наше захтеве одбили, јер пољопривредници нису предузели одговарајуће мере заштите. То би практично значило да они треба да заграде свој ењиве. То је немогуће. Сада удружење покушава да се нагоди са људима, слободно, колика је штета, ангажујемо агрономске вештаке или улазимо у судске спорове које нажалост губимо. Не може се више тако функциониста. Сва ловачка удружења ће, уколико држава нешто не помогне, бити угашена.Нама у последње време, од када је отворен ауто-пут али и на целој Ибарској магистрали долази до огромних штета које срнећа дивљач прави на аутомобилима. Праве се огромне штете. Само од Нове године смо имали шест оштећених аутомобила са штетама од 200.000 до 600.000 динара. Нека је просечна штета 200.000 пута шест аутомобила, то је преко милион динара. Ми ћемо морати да се обратимо држави и „Путевима Србије” да се што више постави знакова за обавештавање људи, да је дивљач на путу, рекао је Миловановић.

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


divljač lovci

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.502.789 посета
Тренутно на сајту: 370 посетилац(a)