Jevgenij Primakov, položio je jutros venac na spomenik „Bili smo samo deca“ 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Jevgenij Primakov, položio je jutros venac na spomenik „Bili smo samo deca“
Trenutno na sajtu: 402       |       Podeli:
24.03.2024 | 0 коментар(а)



Povodom 25 godina od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju, direktor Fonda „Ruska saradnja“ (Rossotrudničestvo), Jevgenij Primakov, položio je jutros venac

 na spomenik „Bili smo samo deca“ u Tašmajdanskom parku u Beogradu, ispred biste trogodišnje Milice Rakić koja simbolizuje stradanje nedužne srpske dece u NATO bombardovanju.

„Došao sam u Srbiju da odam poštu narodu i zemlji na dan kada je pre 25 godina NATO počeo nemilosrdno da ubija decu, žene, muškarce, starce, civile i vojnike. Nazvali su je Operacija Milosrdni anđeo. „Milosrdni“, čuješ li? Sada i ovde Srbi saosećaju i dele tugu ruskog naroda. Svi smo svesni da se poslednjih 25 godina iza svih zverstava u raznim delovima sveta, na razne načine nazire zloslutna NATO senka. Na dan žalosti, teško pronalazeći reči da opišem naš zajednički bol, samo ću ponoviti reči našeg predsednika – održaćemo jedinstvo! Tako ćemo se spasiti. I umesto dugih govora, biramo rad. Jednostavno je. Pomozite rodbini i prijateljima poginulih da se izbore sa svojom tugom. Pomozite ranjenicima da se oporave i vrate u život. Kaznite sve odgovorne. Pobedite u ratu. Radite za našu decu i našu Otadžbinu„, poručio je Primakov nakon polaganja venca.

 Podsećamo, NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije bila je završna faza rata na Kosovu i Metohiji, a trajala je od 24. marta do 10. juna 1999. godine. To je bilo drugo važnije vojno uplitanje NATO-a, nakon bombardovanja Republike Srpske 1995. godine, a države članice Alijanse, zahvaljujući protivljenju Kine i Rusije, nisu dobile odobrenje od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za takvu vojnu intervenciju. NATO je uprkos tome, protivno svim međunarodnim pravnim aktima, započeo kampanju, navodeći da je to humanitarna intervencija, te je 24. marta u 19.45 počeo vazdušne napade na vojne ciljeve, a potom i na sve druge objekte. U napadima, koji su bez prekida trajali 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Nezvanično se procenjuje da je poginulo između 1200 i 4000 civila i da je ranjeno više od 12.000 osoba.

 

GZS (Izvor: Vojvođanski novinar, Fond „Rosotrudničestvo“)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.375.685 посета
Тренутно на сајту: 400 посетилац(a)