Почела подела комуналне опреме за примарну сепарацију отпада у Севојну 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Почела подела комуналне опреме за примарну сепарацију отпада у Севојну
Trenutno na sajtu: 402       |       Podeli:
21.02.2023 | 0 коментар(а)



Севојно - У Градској општини Севојно почела је подела комуналне опреме обезбеђене кроз

Програм унапређења инфраструктуре у животној средини (ЕИСП2) финансиран од стране Инструмента за предсприступну помоћ (ИПА 2017), Министарства за заштиту животне средине и Шведске владе. ЈКП „Биоктош” ових дана испоручиће домаћинствима првих 500 канти за суви отпад, а упоредо са њима домаћинства ће добити и црне канте за мокри отпад које је набавио „Биоктош”, наводи се на сајту града Ужица.

Пројекат примарне сепарације отпада („ОДВАЈАМО”), који се имплементира у четири региона, подразумева доделу више од 90.000 канти и 26 ауто-смећара у 17 градова и општина има за циљ повећање процента рециклаже и унапређење стања животне средине. Ужицу су кроз овај пројекат опредељена средства у износу од 544.878 еура уз финансијско учешће града од 69.472 еура. Предвиђена средства донатора су утрошена за набавку комуналне опреме (канти/контејнера) и возила за сакупљање примарно селектованог отпада, конкретно, за набавку: 5350 пластичних канти од 240 литара за сакупљање рециклабилног отпада, 570 пластичних контејнера од 1,1 метар кубни за сакупљање рециклабилног тока отпада, 124 контејнера од 1,1 метар кубни са точкићима за сакупљање стакла и два камиона запремине 16 метара кубних.

Наведена опрема омогућиће ЈКП „Биоктош” да успостави одвојено сакупљање и транспорт рециклабилног тока отпада у граду Ужицу и Градској општини Севојно до постројења са издвајање секундарних сировина у оквиру регионалног центра за управљање отпадом Дубоко. Према речима Бранислава Марића извршног директора тог предузећа у току је подела првих 500 канти за суви отпад и исто толико канти за мокри отпад у 500 домаћинстава у Севојну.

Извршни директор ЈКП „Биоктош” Бранислав Марић, фото: сајт града Ужица

„У наредним данима очекује се набавка још око две хиљаде црних канти које купује ’Биоктош’ и подела у деловима града у којима је могућ неометан одвоз селектованог отпада. У складу са пројектним активностима биће набављене и остале канте тако да ће примарном сепарацијом отпада бити покривено укупно 5350 домаћинстава. Уз 2500 домаћинстава колико је обухваћено претходним пројектом ово ће заиста бити велики помак у организованом селектовању и прикупљању отпада”, казао је Марић.

На територији Севојна су упоредо са поделом канти за домаћинства постављени и контејнери испред зграда за колективно становање.

„Постављено је 25 контејнера код зграда за колективно становање на постојећим локацијама и неколико контејнера за стакло. Пратићемо потребе грађана и у складу са тим додавати комуналну опрему, али оно што нам је веома важно је грађани у овом великом и значајном послу сарађују са нама и укључе се у његову реализацију”, наглашава Марић.

Опрема за кућно одвајање отпада стигла је и у домаћинство породице Турудић, а према речима Бранке Турудић они ће сада са задовољством селектовати отпад.

„Задовољна сам јер контејнери се напуне за дан два и више нема места а сада ће свако морати да води рачуна о свом отпаду. До сада нисмо оидвајали отпад јер нисмо имали адекватну опрему а сада ћемо то радити у складу са упутствима које смо добили”, истиче Бранка.

У овом, тзв. „систему одвојеног сакупљања у две канте”, у плавој канти/контејнеру сакупљаће се заједно сав суви, тј. рециклабилни отпад који обухвата различите врсте материјала погодне за рециклирање као што су пластика, папир и картон, метал, гума, док ће се у црној канти и сивом контејнеру, сакупљати сав преостали комунални отпад, који се у највећој мери састоји од биоразградивих категорија отпада (остаци хране и кухињски отпад), као и других фракција, као што су текстил, кожа, земља, итд. Жути контејнери намењени су искључиво за стакло.

 


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sevojno podela oprema selektovanje otpad

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.613.030 посета
Тренутно на сајту: 402 посетилац(a)