Стипендију за мастер у иностранству нико не жели 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Стипендију за мастер у иностранству нико не жели
Trenutno na sajtu: 418       |       Podeli:
01.08.2018 | 0 коментар(а)



Ужице - Град Ужице расписао је конкурс за стипендирање мастер студија у Дубаију, Сингапуру и Сиднеју на који се нико није пријавио.

Звучи одлично за оне који желе да наставе студије у иностранству: три града - Дубаи, Сиднеј и Сингапур, једна мастер диплома, 16 месеци студирања и пуна стипендија за дипломце економије и организационих наука са пребивалиштем у Ужицу.

Ипак, на овај конкурс се нико није јавио. У чему је проблем?

Град Ужице и СП Џејн школа глобалног менаџмент, у оквиру пројекта „Из Ужица у свет и назад", расписали су конкурс за стипендирање мастер студија намењен дипломцима економских и организационих наука из Ужица.

Услови конкурса били су завшене основне академске студије са најмањом просечном оценом 8, радно искуство мање од три године и пребивалиште у Ужицу најмање шест месеци пре датума објављивања конкурса.

Како пише у јавном позиву, посебан услов био је познавање енглеског језика.

„Строги критеријуми"

Конкурс је расписан 6. јула.

Две недеље и три дана касније, истекао је рок за пријаве, а на адресу писарнице градске управе није стигла ниједна пријава.

„Поставили смо питање да ли су критеријуми били строги", каже за ББЦ заменик градоначелника Ужица Немања Нешић и објашњава да је ово први пут да град Ужице финансира овакав пројекат.

Стипендија коју је град Ужице понудио дипломцима покрива пуну школарину мастер студија, као и трошкове смештаја, превоза и административних такси.

Школска путовања: Када награда за дете прерасте у бескрајну бригу у ромингу

Приватне школе: врхунско образовање или плаћене дипломе

Заменик градоначелника Ужица верује да је могуће да је дипломце одбило то што би добитници стипендија били у обавези да се након завршених студија врате у Ужице.

„То је један од важних критеријума, обзиром на то да се стипендија финансира новцем грађана Ужица. Логично је да се студенти врате у град и примене знање", каже.

Нешић додаје да ни тај критеријум није „записан у камену" и да би добитник стипендије учешћем од 10 одсто пуне цене стипендије могао да „избегне" повратак у родни град.

Студенти и дипломци изненађени

Радован Новаковић је завршио мастер студије на Правном факултету у Београду просечном оценом 9,37. Данас је председник Уније студента Ужица.

Он сматра да је стипендија „одличан потез" власти Ужица, али да постоји проблем.

„Ова стипендија је у интересу младих Ужица, али је конкурс, нажалост, расписан у погрешно време", каже.

Новаковић није изненађен тиме што се на конкурс нико није јавио због тога што се конкурси за стране и домаће стипендије, како каже, обично расписују крајем академске за наредну годину.

Студенти сматрају да би конкурс био успешнији да су их градски званичници питали за мишљење и да је ово само још један показатељ недостатка комуникације са студентима, каже Новковић.

„Не желим да се створи слика да је младима неко понудио шансу коју они не желе. То није тачно".

Новаковић каже да студентима повратак у Ужице није отежавајућа околност.

„Велики број студента се у Ужице враћа како би радили у ИТ компанијама", каже Новаковић.

Шта желе српски студенти и где се информишу

Тражење посла или наставак студија у иностранству, други је по реду мотив средњошколаца у Србији за упис факултета, показало је истраживање портала Инфостуд.

Неколико домаћих и страних организација нуди студентима по уписивању факултета информације о наставку студирања у иностранству.

Програм Европске уније Еразмус плус један је од најпопуларнијих програма међу студентима и дипломцима.

Од када програм функционише у Србији, скоро три хиљаде студената из Србије отишло је на размену на универзитете земаља ЕУ, док је у Србији студирало око 1300 страних студената.

Представници фондације Темпус, која спроводи овај програм у Србији, за ББЦ кажу да се информисаност студената о шансама за студије у иностранству побољшава сваке године.

„Уз све иницијативе да се студенти информишу о могућностима, али и са константним повећањем броја студената који су се школовали у иностранству, повећава се број оних који долазе у додир са овим информацијама", кажу у овој организацији.

У Темпусу кажу да и факултети, често преко Канцеларија за међународну сарадњу, информишу студенте о могућностима стипендираног наставка школовања ван земље.

Најчешће заблуде студената су, објашњавају у овој организацији, веровање да је главни и једини критеријум за добијање стипендије висок просек.

Плаше се да, ако једном буду одбијени, више нема сврхе пријављивати се.

Иако је заменик градоначелника Нешић за ББЦ рекао да је конкурс сада затворен, дипломци овог града предлажу још један покушај.

ГЗС / BBC News




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.886.066 посета
Тренутно на сајту: 419 посетилац(a)