Бањски поток у Овчарско – кабларској клисури добија одређени степен заштите, посете само ако су организоване и уз пратњу водича 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Бањски поток у Овчарско – кабларској клисури добија одређени степен заштите, посете само ако су организоване и уз пратњу водича
Trenutno na sajtu: 539       |       Podeli:
16.05.2022 | 1 коментар(а)



Чачак – Скривен у шумама Овчарско – кабларске клисуре Бањски поток прави је природни драгуљ и локација
Фото: РИНА

која је током последње две године постала изузетно популарна. Иако је његов водоток дугачак само шест километара у њему се таложи кречњак, формирају мала језерца и ствара величанствена бигрена тераса са неколико метара високим терасним одсеком на коме је таложење сиге и данас активно. Стога би велики број посетилаца на оваквом терену и то оних који не воде рачуна о природи, могао бити веома опасан за опстанак Бањског потока.

Фото: РИНА

„Планирано је да се на овом локалитету уведе одређени степен заштите, јер врло лако може доћи до угрожавања овог специфичног амбијента. План је да се врше организоване посете уз пратњу водича. У горњем току поток сабира више малих извора и поточића. Посебно је атрактиван део потока на километар узводно од ушћа, који у једном делу има одлике кањона“, рекао је Горан Николић из ТО Чачак.

Фото: РИНА

До Бањског потока води планинарска стаза са веома прецизним путоказима, а сићи до ове природне оазе права је авантура. Међутим, поред свих лепота, овај део Овчарско – кабларске клисуре богат је изузетним културно-истроријским наслеђем.

„На овом потоку у мају 1815. година Турци су разбили српски збег, који се крио дубоко у шуми. У доњем делу радиле су бројне воденице поточаре, међу којима је и она манастира Сретење. Ниже ка Бањи постојала је Ћосова, а још стотинак метара низводно била је смештена воденица Видосава Ђебића. То имање је било опасано каменим зидом, а осим воденице имали су стругару и ковачку радионицу. Кућа у којој је била воденица остала је сачувана и до данас“, каже Горан за РИНУ.

Туристичка организација Чачка, има у плану додатно уређење Бањског потока, а подршка за тај пројекат добијена је од Министарства заштите животне средине. Тако да ће овај прави мали рај на земљи бити још спремнији да дочека посетиоце из земље и иностранства, који ће ову лепоту моћи обићи, али од ове године - уз водича.

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


priroda banjski potok ovcar banja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Dragacevac

    Potok se nalazi u Lucanskoj opstini.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.427.124 посета
    Тренутно на сајту: 539 посетилац(a)