PU Čačak: Smanjena stopa kriminala u martu mesecu, broj saobraćajnih nezgoda porastao za 15 odsto 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
PU Čačak: Smanjena stopa kriminala u martu mesecu, broj saobraćajnih nezgoda porastao za 15 odsto
Trenutno na sajtu: 415       |       Podeli:
12.04.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Stanje bezbednosti na području Policijske uprave u Čačku, tokom meseca marta 2024. godine,



može se oceniti kao zadovoljavajuće, jer je došlo do smanjenja broja izvršenih krivičnih dela, navodi se u saopštenju MUP-a.

Takođe, stanje u oblasti javnog reda i mira je stabilno, bez težih oblika narušavanja javnog reda i mira, dok je u oblasti saobraćaja evidentiran veći broj saobraćajnih nezgoda.

OBLAST SUZBIJANJA KRIMINALA

Na području Moravičkog okruga, u  martu ove godine  izvršeno je ukupno 105 krivičnih dela, dok je u istom mesecu prošle godine izvršeno 138, što predstavlja smanjenje za oko 23,91%.

Od 40 krivičnih dela sa nepoznatim učiniocem, policijski službenici Policijske uprave u Čačku rasvetlili su 23 krivična dela, odnosno oko 57,50%.

Iz oblasi opšteg kriminala registrovano je 78 krivičnih dela, privrednog 20, visokotehnološkog i ekološkog kriminaliteta po 4 krivična dela. Najveći broj izvršenih krivičnih dela je iz oblasti imovinskih delikata.

U ovom periodu nije bilo izvršenja teških krivičnih dela, posebno krivičnih dela koja bi izazvala pažnju javnosti.

Ovom prilikom ističemo da su policijski službenici Policijske uprave u Čačku, rasvetlili seriju teških krađa, izvršenih na području grada Čačka i podneli krivične prijave protiv trojice muškaraca starosti 20, 21 i 17 godina. Takođe, policija je u okolini Čačka pronašla ilegalnu laboratoriju za uzgoj marihuane sa 103 stabljike kanabisa, opremom za gajenje kanabisa u veštačkim uslovima, 600 grama marihuane, kao i 49 komada pištoljske municije.

Tokom marta, od strane pripadnika Policijske uprave u Čačku realizovana je 21 zaplena opojnih droga, a broj krivičnih dela u vezi sa drogom manji je za 42,86 % u odnosu na isti period prošle godine.

U oblasti sprečavanja porodičnog nasilja, u martu je izrečeno 63 hitne mere zaštite od nasilja u porodici, što je 17,10 % manje nego u martu prošle godine kada je izrečeno 76 mera, takođe nadležnim tužilaštvima podneto je 5 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici, dok je u martu 2023. godine bilo 7.

JAVNI RED I MIR

Stanje bezbednosti javnog red i mira na području Moravičkog okruga je stabilno o čemu govori podatak da tokom marta 2024. godine  nije evidentiran nijedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

U ovom periodu od strane policijskih službenika Policijske uprave u Čačku obezbeđeno je 135  javnih okupljanja i  to uglavnom sportskog karaktera. Evidentirano je 19 prekršaja iz ove oblasti.

Takođe, u skladu sa nalozima Ministarstva unutrašnjih poslova u svim školama na teritoriji Policijske uprave u Čačku prisutni su policijski službenici pre, za vreme i nakon završetka nastave u obe smene, a sve u cilju veće bezbednosti učenika i zaposlenih u školama.

Pripadnici Policijske uprave u Čačku nastavljaju sa sprovođenjem aktivnosti u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, u svim osnovnim školama.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Tokom marta zabeležen je porast broja saobraćajnih nezgoda za 15 odsto u odnosu na mart 2023. godine (46:40). U ovim saobraćajnim nezgodama poginula su 3 lica, dok u istom periodu prethodne godine nije bilo poginulih. Najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda u mesecu martu bio je vezan za neprilagođenu brzinu kretanja.

Kako u redovnim tako i u pojačanim kontrolama saobraćaja na putevima na području Policijke uprave u Čačku, uočeno je i sankcionisano ukupno 3345 prekršaja, od kojih su najbrojniji prekršaji prekoračenja brzine kretanja vozila, i to 1001, zatim 546 prekršaja nekorišćenje sigurnosnog pojasa u toku vožnje, kao i 374 prekršaja nepropisna upotreba mobilnog telefona. Iz saobraćaja je isključeno 99 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 7 njih zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i 14 vozača koji su zatečeni da upravljaju vozilom bez izdate vozačke dozvole..

KONTROLA KRETANJA I BORAVAK STRANACA

Redovno se vrše kontrole kretanja i boravka stranaca, stalno nastanjenih, stranaca na odobrenom privremenom boravku i stranaca u tranzitu. Imajući u vidu aktuelnu bezbednosnu situaciju u vezi sa kretanjem migranata, policijski službenici Policijske uprave Čačak preduzimaju pojačane bezbednosne mere.

U martu 2024. godine na području Policijske uprave u Čačku, koje obuhvata grad Čačak, opštine Gornji Milanovac, Lučane i Ivanjicu privremeni boravak prijavilo je 1832 stranih državljana, što je za oko 51,35%  više u odnosu na isti mesec pošle godine.

 

GZS

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI CACAK POLICIJA POLICIJSKA UORAVA KRIMINAL SAOBRACAJ SAOBRACAJNE NEZGODE KRADJA RAZBOJNISTVO VANDALI JAVNI RED I MIR

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.655.602 посета
Тренутно на сајту: 415 посетилац(a)