Sutra autorsko vođenje kroz izložbu „Olga Jevrić - kompozicija i struktura” 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Sutra autorsko vođenje kroz izložbu „Olga Jevrić - kompozicija i struktura”
Trenutno na sajtu: 382       |       Podeli:
08.06.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Autorsko vođenje kroz izložbu „Olga Jevrić - kompozicija i struktura” održaće se u petak, 9. juna od 18 časova



u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku. Zainteresovane će kroz izložbu voditi Dejan Vučetić, viši kustos i jedan od autora izložbe.

Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete naše i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka. Njene vizionarske skulpture su novim materijalima, apstraktnom formom i specifičnim likovnim jezikom trasirale novo poglavlje jugoslovenske skulpture, istovremeno ostajući jedinstvena pojava na našem podneblju. Zbirka koju je umetnica zaveštala Srpskoj akademiji nauka i umetnosti dobila je 2015. godine status kulturnog dobra od nacionalnog značaja, dok brojna inostrana izlaganja i uvrštenje njenih skulptura u značajne svetske umetničke kolekcije, poput kolekcije Muzeja Izraela u Jerusalimu, Nacionalne galerije u Berlinu i Tejt Modern (Tate Modern) u Londonu, potvrđuju da delo Olge Jevrić prevazilazi nacionalne okvire.

Publici su ovom putujućom izložbom predstavljena dela iz dva legata umetnice koja su poklonjena Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Kući legata u Beogradu u pažljivo selektovanom obimu. Više od pet decenija plodonosnog stvaralaštva Olge Jevrić je predstavljeno delima, koja uključuju sve značajne cikluse i pojedinačne radove – od Predloga za spomenike (1951–1965), koji su prvi smeli iskorak nacionalne skulpture izvan figuracije ka apstrakciji, sve do poslednjih radova u kojima su glavna preokupacija autorke taktilna svojstva materijala.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak izlozba galerija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.139.752 посета
Тренутно на сајту: 383 посетилац(a)