Пронађене рушевине старог манастира код Тополе 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Пронађене рушевине старог манастира код Тополе
Trenutno na sajtu: 346       |       Podeli:
11.05.2017 | 0 коментар(а)



Топола - У селу Јарменовци пронађене су рушевине манастира из 15. века. Први становници овог краја, фамилије Пантић и Савић, присећају се,

по предањима предака, да је у селу заиста постојао манастир, који су Турци својевремено спалили.

По речима, Мирослава Пантића, мештанина села Јарменовци, археолози су недавно посетили пронађене рушевине и кренули са истраживањима.

“Пронађене су просторије некадашњег манстира, гробна места, а чак су ископана и два скелета, мушки и женски, који су били загрљени. Такође, археолози су пронашли и олтар цркве у којем су биле сачуване фреске и то у прилично добром стању. Наткривен је и један део, тако да се сад може обављати и служба, а планирано је и постављање крста и других верских обележја”, истиче Пантић.

Јарменовчани нису остали имуни на пронађене ископине, па је покренуто и низ акција да се ово место оживи. Почело се са прављењем зида, који ће додатно учврстити рушевине и тако вратити бар део некадашњег облика.

Прилаз манастиру је лош, јер се један део пута може проћи једино тракором, тако да ће се мештани ускоро ангажовати у његовој реконструкцији, како би што више посетиоца привукли на ово место.

 

Марија Лазаревић/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.857.032 посета
Тренутно на сајту: 347 посетилац(a)