Vučić: Otvoren razgovor o KiM, preneo sam da sam uplašen zbog neodgovornosti Prištine 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Vučić: Otvoren razgovor o KiM, preneo sam da sam uplašen zbog neodgovornosti Prištine
Trenutno na sajtu: 315       |       Podeli:
04.07.2023 | 0 коментар(а)



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa premijerima Holandije i Luksemburga, Markom Ruteom i Gzavijeom Betelom,



da je razgovor bio sasvim iskren o ne lakim temama i da im je preneo da je pomalo uplašen zbog situacije na Kosovu i Metohiji i zbog stepena neodgovornosti koji vidi po tom pitanju.
„Obećao sam im da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost", naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ruteom i Betelom u Palati ’’Srbija’’.
Istakao je da, ipak, nikad u svojoj političkoj karijeri nije video toliku neodgovornost po pitanju KiM, kao i da će Beograd o tome obavestiti partnere.
„Zahvalio sam na investicijama i podršci evropskom putu Srbije i izrazio uverenje da će moći u narednom periodu da dođe do optimističnijih i radosnijih vesti za građane Srbije", naveo je Vučić.
Predsednik Srbije je rekao da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i zemalja Beneluksa već prešla dve milijarde evra godišnje i da su njihove kompanije neki od najznačajnijih investitora u Srbiji, kao što je ’’Delez’’.
Imamo još veliki broj investiora iz Beneluksa koji žele da ulože u Srbiju, istakao je Vučić.
Vučić je zahvalio Ruteu i Betelu na poseti i izrazio žaljenje što u Beograd nije mogao da dođe i premijer Belgije De Kro zbog obaveza u Briselu.
Naši prijatelji su bili sasvim iskreni, naveo je Vučić i dodao da su razgovarali o KiM i drugim regionalnim pitanjima, gde se videlo koliko postoji različitih pogleda.
„Ne samo zbog toga što su oni priznali nezavisnost Kosova, a mi nismo, već se to vidi i po priči o napadima na novinare na KiM, a niko ne govori o upucavanju Srba na KiM", naveo je Vučić i dodao je da je samo ove godine bilo sedam upucavanja Srba, dok sa druge strane niko od navodno napadnutih novinara nije zadobio ni lakše telesne povrede.
Vučić je dodao se prećutkuje i da su u prostorije Srba na severu KiM upali oni koji imaju svega jedan odsto glasova.
Predsednik je kazao da se i po tome vidi koliko je teška pozicija Srbije i koliko nije lako objasniti našu poziciju.
„Hoće ljudi da vide stabilnost i bolje odnose, i što bi morali da znaju svaki detalj", naveo je Vučić.
Kaže da su razgovarali i o problemima u okviru viznog režima i vizne politike i da je Srbija već uradila ono što je ranije bilo dogovoreno sa Ruteom i De Kroom, ali da veruje da možemo još mnogo toga da uradimo i po pitanju vladavine prava, implementacije medijske strategije, kao i po pitanju prava nacionalnih manjina i pripadnika druge seksualne orijentacije.
Vučić je dodao da su se Rute i Betel pre sastanka sa njim videli sa predstavnicima NVO u Srbiji i da je tu bilo puno kritičkih reči na njegov i račun aktuelne vlasti, na primer kada je reč o poštovanju prava LGBT populacije.
Predsednik Srbije je dodao da mu je zamereno i što se 300 dana godišnje obraća javnosti i prokomentarisao da bi valjda bilo bolje kada bi se, kao neki, obratio svega nekoliko puta putem Tvitera.
Dodao je da je veoma zadovoljan zbog posete Rutea i Betela zbog ogromnog uticaja koji imaju u Evropi i svetu.
Vučić je još jednom istakao da više voli kada se govori otvoreno u lice šta se misli u takvim prilikama i da je to danas bio slučaj na sastanku.
„Obećao sam da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost i nikada nisam koristio, čak ni ovu priliku, da optužujem nikog iz regiona za bilo šta", rekao je Vučić i dodao da je Srbija najveća i najjača u regionu i da ima dovoljno snage da drži stvari pod kontrolom.
Vučić je izrazio nadu da će Rute i Betel češće dolaziti u Srbiju i istakao da sa Betelom ima posebno otvoren odnos i da ga je on upoznao sa Zelenskim.
Betel se trudi uvek da povezuje ljude kako bi razgovarali i rešavali probleme, dodao je Vučić.

GZS/Tanjug




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti vucic kim

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.499.870 посета
Тренутно на сајту: 316 посетилац(a)