Зоран Бојовић из Атенице, као осмомесечна беба преживео опаку Вариолу веру 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Зоран Бојовић из Атенице, као осмомесечна беба преживео опаку Вариолу веру
Trenutno na sajtu: 467       |       Podeli:
18.03.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Зоран Бојовић био је осмомесечна беба када је наше просторе захватила епидемија Вариоле вере.
Исечак из новина, Фото: ГЗС

Као јако мали, био је невакцинисан и тиме погодан за ову болест. Данас свој живот дугује доктору Мијушковићу који му је дао сопствени имунитет.

„Био сам један од најтежих болесника у чачанској болници. Оспа је била по целом телу. Тих дана из Београда са Војномедицинске академије долази, тада потпуковиник, др Пуниша Мијушковић, у жариште у Чачку. Покушавали су да нађу лек неки, да ме спасу. Међутим, ништа није било делотворно. Он је решио да одради трансфузију крви. Пошто је цело тело било под оспом, нису могли вену да ми нађу да се одради трансфузија, он је директно из своје вене у моју пету. Одрадио је трансфузију крви и после пар дана већ се видела реакција и оспе су почеле да отпадају и фактички то је било излечење. Добио сам имунитет јер је доктор већ био имун, имао је свој имунитет на Вариолу. Тако да поред мојих биолошких родитеља, он ми дође као неки други отац”, каже Зоран.

Зоран Бојовић, Фото: ГЗС

Хуманост доктора Мијушковића, Зорана прати цитав живот. Поучен његовим гестом, извукао је велику поуку.

„Схватио сам велику хуманост др Мијушковића који је мени спасао живот, тако да сам и ја почео добровољно да дајем крв. Можда сам и ја неком спасао живот мојом крвљу, не знам сад, то је већ питање за даље. Схватио сам колико је живот вредан и колико треба помоћи некоме када су тешки моменти”, закључио је Зоран.

Зоранова мајка Биљана тих дана прошла је пакао, страхујући за живот свог детета, у епидемији опаког и потпуно страног предатора. Највећа радост за Зорановог оца Петра била је сазнање да му се син опоравља.

„Зоран је лежао у креветцу, само видиш да је жив, нити помера рукице, ногице као дете од осам месеци, да скаче по креветцу. И кад је доктор му дао крв, он ми је рекао увече, `млада труди се, немој да заспиш, напајај га што више`. Имали смо ту сокове, цедили су нам природне, од поморанџе. Ја сам пред зору заспала, кад сам се пробудила он се окренуо у креветцу. Ја сам се уплашила, зовнем доктора. Доктор дотрчи, каже `добро је, сад је све у реду`. И тако је он почео после да се креће нормално по креветцу”, каже Зоранова мајка.

Биљана Бојовић, Зоранова мајка, Фото: ГЗС

„Кад сам сазнао да је Вариола, стално су били уз мене да ме теше. И кад му је кренуло на боље само је улетео један човек, `Бојовићу син вам је претеко, жив и здрав има да буде`. Ја сам се претурио”, рекао је Зоранов отац, Петар.

Пре тачно педесет година, од Вариоле вере није оболео само осмомесечни Зоран Бојовић већ и многи Чачани. Милка Ђурашић, двадесеттрогодишња медицинска сестра, као и многе њене колеге борила се да спасе сваки људски живот. У знак захалности што је на послу оставила свој живот и најлепше године, Чачани су јој подигли споменик.

Споменик Милки Ђурашић, Фото: ГЗС

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK VARIOLA VERA BOLNICA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.512.644 посета
Тренутно на сајту: 467 посетилац(a)