Горња Црнућа, заборављена престоница Милошеве Србије 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Горња Црнућа, заборављена престоница Милошеве Србије
Trenutno na sajtu: 409       |       Podeli:
03.09.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Удаљена двадесетак километара од центра Горњег Милановца, крај пута за Крагујевац
Први двор модерне Србије, Фото: ГЗС

лежи село Горња Црнућа, у којој је од 1815. до 1817. столовао „први српски кнез после Косова”, Милош Обреновић.

А о животу кнеза Милоша у Црнући и нераскдивиој вези овог рудничког села и српске династије, пре седам година у ауторском изадњу, светлост дана угледала је књига „Кнез Милош и Црнућа”, аутора Јевђа А. Јевђића.

А прича о Милошу и Црнући почиње након пропасти Првог српског устанка. За разлику од многих народних првака, Милош није хтео, преко Дунава и Саве, већ је остао међу својим народом, који га је због тог потеза и заволео.

Подрудничко село Црнућу изабрао је због своје скровитости. По предању Вуковоме, кад је пропао Карађорђев устанак, Милош се са братом Миланом нашао у Брусници, која је била на турском путу, па су скровиште потражили у Шаранима. Увидевши да се ни ту није довљно склонио од Турака, Милош се са кућом преселио, како у својој књизи наводи Јевђа Јевђић, „у Црнућу, у саму рудничку планину и онде у једној долини у великој врлети начини кућу и неколико зграда око ње”.

„Таковски устанак”, Паја Јовановић

Други српски устанак, по речима Вука Караџића подигнут је баш у Црнући, а не у Такову. На празник Цвети 1815. у Такову је одржана народна скупштина на којој је договорено да се народ диже на буну против Турака, а да вожд буде управо Милош. Међутим, сам устанак подигнут је испред двора, тачније куће Милошеве у Црнући пред коју је с подигнутим барјаком у руци изашао Милош у кнежевској одори и изговорио славну реченицу „Ево мене, ето вама рата с Турцима” и одатле кренуо у ослобађање и обнову српске државе и државности.

У својој књизи Јевиђ даље наводи и сведочење аустријског путописца Феликса Каница, који у књизи „Србија” говори да су у Црнући и тада (1868) живели Маринковићи који су кнезу Милошу уступипли кућу са вртом, а за узврат тражили да кнез манастиру Враћевшница плаћа пола дуката на годину.

И данас у Црнући има Маринковића који тврде да порекло воде од Радича Поступовића, српског велможе из времена деспота Стефана и његовог сестрића Ђурђа Бранковића.


Кнез Милош 1817. године за своју престоницу бира Крагујевац, али наклоност Обреновића према овом селу и првој престоници Србије остале су до последњег српског владара из ове лозе, а то се огледа и у потезу краља Александра који је 21. јануара 1899. године прогласио општину Горњо-Црнућку у знак сећања на некадашњу престоницу.

По историјским подацима књаз Милош Обреновић који је запросио Љубицу Вукомановић у Срезојевцима на Дичини, имао је са њом осморо деце, по четири сина и кћери. Историчари тог доба тврде да је владар Србије у свом веку имао више од 40 директних потомака.

На свега  двадесетак километара од Горњег Милановца, налази се село Горња Црнућа где су донете велике одлуке о будућности Србије ,а данас туристи из свих крајева Србије радо посећују ово село, престоницу Милошеве Србије.

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GORNJI MILANOVAC MILOS OBRENOVIC DVOR CRNUCA GORNJA CRNUCA KNEZ MILOS TAKOVSKI USTANAK DRUGI SRPSKI USTANAK

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.871.814 посета
Тренутно на сајту: 410 посетилац(a)