Po prvi put u Čačku „Robotehnika za male genijalce” 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Po prvi put u Čačku „Robotehnika za male genijalce”
Trenutno na sajtu: 604       |       Podeli:
02.04.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - U konferencijskoj sali Naučno tehnološkog parka u Čačku po prvi put deca uzrasta od šest, pa do 15 godina



imaju priliku da nauče čari humanoidne robotike, lego robotike  i veštačke inteligencije u okviru Međunarodnog projekta „Robotehnika za male genijalce” čiji je mentor i edukator Milkica Kostić.

Po prvi put u Čačku „Robotehnika za male genijalce”, foto: 4N Studio

Alla Baralić je iz Rusije, koja sada sa porodicom živi u gradu na Moravi i kako kaže ovo je sjajna prilika da svoju decu upozna sa svetom robotike u Srbiji, kako bi razmenili iskustva i stekli neka nova znanja iz te oblasti.

Po prvi put u Čačku „Robotehnika za male genijalce”, foto: 4N Studio

„Robotehnika je veoma popularna u Rusiji. Na prošloj radionici sam dovela sina, sada i devojčicu. Ovo je veoma interesantbo, jer i devojčice i dečaci mogu podjednako ući u svet robotike, pa je ovo deci zanimljivo”, rekla je Alla.

Po prvi put u Čačku „Robotehnika za male genijalce”, foto: 4N Studio

Deca na ovim radionicama mogu sama da isprogramiraju neke robote, posebno ona koja su inače oduvek bila obožavaoci lega. Za većinu polaznika Regionalnog centra za talente robotika je oblast koja ih veoma zanima i planiraju da se usavrše u tome i nastave tim putem koji vodi ka svetloj budućnosti.

Organizatori i mentori ističu da je roborika budućnost, a kroz ove radionice najmlađi se od ranog uzrasta uče timskom radu.

Bogdan Drešević, suosnivač organizacije „Prava priča”, foto: 4N Studio

„Mi smo u okviru organizacije „Prava priča” osnovali ovaj projekat „First lego league”. Ovaj program u Srbiji organizujemo već petu godinu . Cilj je da pružimo deci i mladima priliku da se uključe u svet nauke, tehnologije, robotike i programiranja. Imamo nekoliko divizija programa zanajstarije od 10 do 16 godina koji je takmičarskog karaktera, ali takođe, imamo i program za mlađe, za decu od šest do 10 i  za decu od četiri do šest godina starosti, to je program sa lego kockama. Deca koristeći lego robote i lego kockice uče o tehnologiji, o programiranju, robotici, programiraju lego robota, tako da on savlada određene prepreke koje su na tom stolu. Deca imaju mogućnost da uče o raznoraznim veštinama koje nisu samo tehničke, već i socijalne, ako što je rad u timu, kao što je prezentovanje, rad na projektu. First lego league je globalni program, organizuje se u više od 100 država na svetu. Mi ovaj program organizujemo ovde u Srbiji, a pobedničke ekipe koje pobede kod nas na nacionalnom takmičenju odlaze u Sloveniju na regionalno, a ekipe koje su tu najbolje idu dalje na svetska takmičenja, uglavnom u Ameriku”, rekao je Bogdan Drešević, suosnivač organizacije „Prava priča”.

Danijela Bugarčić, stručni saradnik Regionalnog centra za talente Čačak, foto: 4N Studio

Stručni saradnik Regionalnog centra za talentovanu decu u Čačku ističe važnost ovakvih projekata i ardionica za generacije koe dolaze.

„Regionalni centar za talentovanu decu je za svoje 24. godine postojanja radio je na promovisanju nauke na podršci i stimulisanju maldih ljudi na njihovom putu uspeha. Izuzetno nam je drago što vidimo veliki broj dece mlađih uzrasta, samim tim, vidimo da je interesovanje za tehniku izuzetno veliko i vidimo veliki broj naših budućih polaznika. Trudimo se da idemo u korak sa novim tendencijama i pratimo nova naučna dostugnuća, podržavamo profesore koji su ambiciozni, vredni i žele da rade nešto više, kao što je profesorka Milkica Kostić”, pojasnila je Danijela Bugarčić, stručni saradnik Regionalnog centra za talente Čačak.

Milkica Kostić, mentor u Regionalnom centru za talentovanu decu Čačak za oblast robotike i mehatronike u disciplini tehnike, foto: 4N Studio

Radionice Regionalnog cenra za talentovanu decu pohađa veliki broj dece koja su sve vreme aktivna na časovima robotike i veštačke inteligecije. Program je potpuno besplatan za decu koja petkom pohađaju po dva školaska časa, a sve to je podržao Naučno tehnološki park Čačak.

„Pokušaćemo da približimo deci, koliko će zapravo tehnologije budućnosti biti primenljive, koliko će značiti za čovečanstvo. Između ostalog prijkazaćemo i veliki broj robotičkih eksponata koji su pobedili na raznoraznim kako na međunarodnim, tako i na državnim takmičenjima i shvatiće koliko je stem uopšte značajan, koliko su značajne nauka, tehnologija, inženjering i matematika za njihov dalji, budući profesionalni razvoj”, zaključila je Milkica Kostić, mentor u Regionalnom centru za talentovanu decu Čačak za oblast robotike i mehatronike u disciplini tehnike.

Po prvi put u Čačku „Robotehnika za male genijalce”, foto: 4N Studio

Robotehnika i humanoidna robotika su inspiracija dece i mladih da kroz sistem obrazovanja nauče čari novih tehnologija, i novih pametnih tehnologija koja su u naš grad, ali i u Srbiju ušli na velika vrata.

Prilog emitovan u Vestima televizije B92:

GZS

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


robotehnika lego robotika cacak milkica kostic mentor regionalni centar

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.635.913 посета
Тренутно на сајту: 605 посетилац(a)