Тврђава Маглич упорно одолева вековима, сада ће коначно добити адекватан прилазни пут 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Тврђава Маглич упорно одолева вековима, сада ће коначно добити адекватан прилазни пут
Trenutno na sajtu: 424       |       Podeli:
27.03.2023 | 0 коментар(а)



Краљево - На само 20 километара од Краљева пре скоро осам векова изграђена је средњовековна трврђава Маглич



која је један од најзначајнијих културно-историјко споменика у Србији. Његову градњу започео је краљ Урош како би од непријатеља спасио манастире Жичу, Студеницу и Сопоћане. У народу је позната као Долина векова и Јеринин град и има огроман туристички потенцијал, међутим је он је дуго запостављен јер је путна инфраструктура која води до ове величанствене историјске локације годинама била у очајном стању.

Тврђава Маглич одолева вековима, Фото:РИНА

То се сада коначно мења, јер је за пројекат "Изградња саобраћајног прилаза средњевековној тврђави Маглич, паркинга и средњовековног села са пратећим садржајем", Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Одлуком о избору јединица локалних самоуправа на територији Југозападне Србије за доделу буџетских средстава ради суфинансирања развојних инфраструктурних пројеката, Граду Краљеву одобрило је преко 400 милиона динара.

- То ће бити прави замајац за туристички развој града Краљева, а тврђава Маглич је свакако један од највећих потенцијала који може да привуче како домаће тако и стране госте. Захваљујући председнику РС и министарству грађевине коначно ће сви становници Краљева али и туристи из других градова наше земље и држава моћи да додју до Маглича и увере се у лепоту овог средњевековног града, рекао је за РИНУ градоначелник Предраг Терзић.

Средњовековна тврђава Маглич током свих векова које постоји никада није ни рушена, ни освајана. Осим изградње новог прилазног пута, већ раније су почели радови на санацији саме тврђаве.

- Готово 474 милиона динара предвиђено је за неопходне радове на санацији овог историјког места. Када буде завршена припрема пројекта и техничка документација, расписаћемо јавну набавку за избор извођача радова. Очекујем да ћемо крајем наредне грађевинске сезоне моћи да на лакши начин дођемо до тврђаве Маглич. Једно од идејних решења предвиђа простор са старим српским селом, амфитеатром и мостом и пасарелом преко реке Ибар, додао је Терзић.

За тврдјаву Маглич нертеко се може чути да подсећа на замак из бајке, јер се налази на самом врху брда, на надморској висини од око 150 метара. Река Ибар окружује га са три стране, док га са четврте дубок ров одваја од планине столови. Према народном веровању ова тврђава је добила име по густој магли која се често спуштала на читав тај крај.

Маглич град пружа се на неких 2.000 квадратних метара, а у њему се данас могу видети остаци палате са подрумом, Црква Светог Ђорђа, главне и помоћне капије, седам кула високих дванаест и осма висока двадесет метара. Иако у рушевинима зидине Маглича су очуване, а бедеми су дугачки скоро 300 метара.

 

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


maglic put kraljevo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.438.547 посета
Тренутно на сајту: 425 посетилац(a)