Клизиште у околини Прибоја угрозило двадесет домаћинстава 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Клизиште у околини Прибоја угрозило двадесет домаћинстава
Trenutno na sajtu: 393       |       Podeli:
30.05.2018 | 0 коментар(а)



Прибој - У Забрњици, селу петнаестак километара удаљеном од центра града, прорадило је

клизиште на брду Мудраја које угрожава двадесетак домова у овој Месној заједници. Због страха од рушења камених громада тешких више тона, три домаћинстава су морала да напусте своје куће и превентивно се преселе код родбине у други део села. Штаб за ванредне ситуације ангажовао је тешку механизацију, са намером да израдити потпорни земљани штит изнад угрожених кућа, као прву меру заштите.

Пуцање тла и одрањање стена тешких на десетине тона са брда Мудраја било је толико силовито да се прасак чуо у околним селима све до границе са Црном Гором, узнемирено прича Авдо Зековић маштанин Забрњице чија се кућа налази на око 100 метара од клизишта низ падину.

,,Било је страшно. Хиљаде кубика стена, земље и шуме се обрушило левом страном брда ка месту Равне њиве где нема кућа, док се само пуком срећом одрон који је пошао десном страном брда ка самом селу зауставио на свега неколико метра од низбрдице која иде ка кућама Зековића", каже Авдо.

Због специфичне конфигурације терена и оштрих стрминама које се простиру од клизишта и даље ка центру Месне заједнице Забрњица, житељи апелују на надлежне органе да се по хитном поступку заштити потез на ком се налази двадесетак кућа породица Зековић, Слатина, Хомовић и Терзић.

Начелник Штаба за ванредне ситуације општине Прибој Борис Мрдовић каже да су превентивне мере већ предузете те да је послата тешка мехнизација са задатком да изради потпорни зид у подножију клизишта ка угроженим домаћинствима. Он је најавио и слање експертског тима који ће у сарадањи са Геолошким институтом и републичким Штабом за ванредне ситуације сачини процену и одредити геолошке карактеристике расцепа у самом брду након чега ће се знати детаљан план санације која ће неминовно уследити на овом подручију.

Извор: ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.476.742 посета
Тренутно на сајту: 394 посетилац(a)