Прва школа у селу Злакуса одолева зубу времена и чува тајне Другог светског рата 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Прва школа у селу Злакуса одолева зубу времена и чува тајне Другог светског рата
Trenutno na sajtu: 375       |       Podeli:
10.10.2022 | 0 коментар(а)



Ужице – Живописно српско село Злакуса једно је од оних које има душу и посебан колорит.
Прва школа у селу Злакуса одолева зубу времена и чува тајне Другог светског рата, фото: РИНА

Место у ком су спојени традиција и будућност, историја и младост. И тако није само сад, већ је и пре скоро 100 година управо ово село било најживље у овом крају. У прилог томе говори и прва школа која је овде отворена, пред Други светски рат 1939. године, преноси агенција РИНА.

Кућа у којој су се малишaни у то тешко време учили основама знања постоји и данас као својеврсан музеј који сећа на времена у ком је писменост била велики луксуз.

Прва школа у селу Злакуса одолева зубу времена и чува тајне Другог светског рата, фото: РИНА

„У то време дуго су учитељи лутали по приватним кућама и колико су могли на тај начин преносили своја знања на сеоску децу. Затим је покренута инцијатива да се то промени и велики српски јунак Гвозден Терзић уступио је једну од својих кућа управо за ту намену. Први учитељ у тој школи у Злакуси био је Петар Радовановић по ком данас Дом за децу и омладину у Ужицу носи име“, рекао је за РИНУ, Душан Дрндараевић, Гвозденов потомак који је одрастао у домаћинству где се некад налазила прва школа у овом селу.

Прва школа у селу Злакуса одолева зубу времена и чува тајне Другог светског рата, фото: РИНА

Као и свака школа у то време, и ова у Злакуси била је оскудна, али жеља за знањем била је јача од хладне ужичке зиме и свих других недаћа. За прву школу на имању Терзића везана је и трагична прича, која је донекле и одредила њену судбину.

„После битке на Градини, Немци долазе и проваљују собу учитеља у којој је он боравио пре одласка у партизане и у њој налазе тада забрањену, комунистичку литературу. Због тих књига одводе из домаћинства Гвоздена и његовог синовца Милисава Терзића, младића од 18 година, стрељају их и вешају на уласку у село где се и данас налази спомен парк под називом „Вешала“. Гвозден је био велики борац и у ратовима је провео седам година, целу Албанију је прешао пешке, а онда је судбина хтела да живот изгуби у свом родном селу“, изјавио је Душан.

Основна школа радила је и после ослобођења у приватној кући, а изградња зграде Основне школе у Злакуси почела је 1965. и то захваљујући иницијативи учитеља Милорада Шојића који је био прави иноватор и у ово село донео је први радио, први телевизор и довезао први аутомобил.

„У изградњи школе кроз кулуке су у великој мери учествовале и жене, јер су се мушкарци тада махом почели запошљавати у фабрикама. Циглу, шљунак, грађу и остали материјал давали су такође мештани. Усељење у нову пколску зграду било је пет година касније“, каже Душан.

Прва школа у селу Злакуса одолева зубу времена и чува тајне Другог светског рата, фото: РИНА

Иако су се ђаци преселили у модернију и већу грађевину, прва школа остала је посебна и аутентична. Још увек је није уништило време и налази се у склопу туристичког комплекса „Терзића авлија“. На стотине туриста сваке године прође кроз капију и уђе у домаћинство које је некада припадало Гвоздену и на тај начин се упознаје са историјом овог краја.

РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ZLAKUSA DRUGI SVETSKI RAT TAJNE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.816.440 посета
Тренутно на сајту: 372 посетилац(a)