Odluka o proglašenju predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje” urađena u skladu sa zakonom i u saglasnosti sa resornim ministarstvima 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Odluka o proglašenju predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje” urađena u skladu sa zakonom i u saglasnosti sa resornim ministarstvima
Trenutno na sajtu: 437       |       Podeli:
29.06.2023 | 0 коментар(а)



Užice - Povodom pokušaja stvaranja zabune kod građana, od strane onih, čiji je jedini cilj prikupiti



poneki politički poen i to u oblasti na koju su svi osetljivi a to je zaštita i očuvanje Klisure reke Đetinje gradsko rukovodstvo izdalo je sledeće saopštenje:

„Posle gotovo dve decenije na pragu smo da donesemo jednu od najvažnijih odluka, koja se odnosi na zaštitu područja klisure reke Đetinje, na koju smo veoma ponosni i u koju smo u prethodnih nekoliko godina uložili značajna finansijska sredstva. Sve što smo radili, radili smo sa jednim ciljem, da ovo područje, jedinstveno po mnogo čemu, sačuvamo za generacije koje dolaze, a Užičanima i turistima ponudimo sadržaje koje će koristiti, bez bojazni da će to imati negativan uticaj na samu klisuru i njene specifičnosti.

Posle svih zakonom predviđenih procedura, uz učešće stručnjaka ali i građana i u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima i Zavodom za zaštitu prirode dobili smo dokument koji će zapravo biti najvažniji korak u procesu koji će uslediti, a o čemu će građani kao i do sada biti obaveštavani. Nema ni reči, kao to tvrdi Građanska čitaonica „Libergraf”, da su bilo čime ugroženi interesi građana i zaštita prirode, a sve što je u Odluku o proglašenju predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“ uvršteno, urađeno je u skladu sa mišljenjem resornih Ministarstava i Zavoda za zaštitu prirode.

Naime, u skladu sa članom 41a Zakona o zaštiti prirode („Službeni glasnik RS“, br. 36/2009, 88/2010 i 91/2010 ispr, 14/16 i 95/18 – dr. zakon i 71/2021) posle završenog Javnog uvida i Javne rasprave, Predlog odluke o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisure Đetinje“ dostavljen je na saglasnost Ministarstvu zaštite životne sredine. U postupku pribavljanja saglasnosti Ministarstvo zaštite životne sredine pribavlja mišljenja nadležnih ministarstava. Primedbe na tekst Predloga odluke dostavilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo rudarstva i energetike. Primedbe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odnosile su se na usklađivanja Predloga odluke sa propisima iz oblasti vodoprivrede i šumarstva i one su prihvaćene, a primedbe Ministarstva rudarstva i energetike su odbijene uz obrazloženje. Predlog odluke nakon usaglašavanja sa prihvaćenim primedbama, dostavljen je Ministarstvu zaštite životne sredine na dalje postupanje. Ministarstvo zaštite životne sredine, nakon pribavljenih pozitivni mišljenja nadležnih ministarstava, dalo je Saglasnost na Predlog odluke o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“ br. 353-02-04745/2022-04 od 29.05.2023. godine.

Nakon dobijanja Saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine u skladu sa zakonskom procedurom, zaštitu ovog područja u skladu sa Sporazumom proglasiće Skupštine grada Užica i opštine Čajetina, nakon čega će uslediti donošenje važnih dokumenata, Plana upravljanja i godišnjih programa upravljanja, izrada Prostornog plana područja posebne namene, Pravilnika o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi, kao dokumenata kojima se upravlja zaštićenim područjem”, navodi se u saopštenju.

 

 

Glas zapadne Srbije




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice klisura djetinja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.356.767 посета
Тренутно на сајту: 437 посетилац(a)