Hodžić: „Via Dinarica: Zelena staza iznad granica” povezuje planinarskim i pešačkim stazama Zapadnu Srbiju i BiH, ali doprinosi i boljoj ekonomskoj i regionalnoj saradnji 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Hodžić: „Via Dinarica: Zelena staza iznad granica” povezuje planinarskim i pešačkim stazama Zapadnu Srbiju i BiH, ali doprinosi i boljoj ekonomskoj i regionalnoj saradnji
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
25.05.2023 | 0 коментар(а)



Regionalna razvojna agencija Zlatibor i Udruženje Zemlja Dinarica iz Sarajeva organizovali su početnu



konferenciju skupa „Via Dinarica: Zelena staza iznad granica”. Početak konferencije zakazan je za danas i održava se u Sarajevu, sa ciljem da ovaj projekat doprinese društveno – ekonomskom razvoju prekograničnog regiona kroz kreiranje i unapređenje turističkog proizvoda Via Dinarica: Zelena staza koja povezuje ljude i regione ove dve zemlje.

Aktivnosti uključuju održavanje postojećih i obeležavanje novih planinarskih i pešačkih staza uz mapiranje jedinstvenih prirodnih, kulturnih lokaliteta i pružalaca usluga u turizmu duž staze i u neposrednoj blizini. Planirano je obeležavanje i trasiranje 510 kilometara novih staza i unapređenje 315 kilometara postojećih, kako bi se uspostavila jedinstvena Via Dinarica: Zelena staza sa mogućnostima njenog daljeg razvoja prema drugim regionima u Srbiji i drugim zemljama Balkana.

Poseban fokus će biti usmeren na promociju Via Dinarica: Zelena staza, putem društvenih mreža i specijalizovanih portala kako bi se predstavila kao poželjna destinacija za sve ljubitelje aktivnosti na otvorenom na domaćem i međunarodnom tržištu.

Uvodni govornik na današnjoj konferenciji bio je posebni savetnik ministra turizma i omladine Republike Srbije Esad Hodžić, koji je istakao da je turizam najosetljivija privredna grana koja prva oseti posledice svake krize kako zdravstvene tako i ekonomske ili bezbedonosne i da je najefikasniji način za prevazilaženje poslededica upravo regionalno povezivanje.

Posebni savetnik ministra turizma i omladine Republike Srbije Esad Hodžić, foto: GZS

 

Ovaj projekat je osmišljen da se novim turističkim stazama i putevima povežu svi turistički potencijali Zapadne Srbije i Bosne i Hercevovine , a projekat ’Zelena staza iznad granica’ će doprineti uspostavljanju i jačanju veza između lokanih samouprava, razmeni znanja i ideja, povezivanju privrednih subjekata, većoj zainteresovanosti stranih i domaćih turista, jednom rečju povećanju ekonomije ovih prostora što je i krajnji cilj turizma kao privredne grane. Da bi ova vizija bila realizovana neophodna je maksimslna angažovanost svih učesnika, a što se tiče Ministatsva turizma i omladine Republike Srbije, ono će dati maksimalnu podršku”, kazao je Hodžić.

Inače ovaj projekat je odobren u okviru trećeg poziva programa Prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014 – 2020 (IPA II) koji sufinansira Evropska unija. Ukupna vrednost projekta iznosi 337.555, 55 evra, od čega EU sufinansira 83, 72 odsto vrednosti, odnosno 282.594, 08 evra, dok će preostali deo sredstava obezbediti partneri na projektu.

 

 

Glas zapadne Srbije

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Via Dinarica Zelena staza iznad granica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.455.803 посета
Тренутно на сајту: 391 посетилац(a)