Изложба фотографија и цртежа традиционалног градитељства 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Изложба фотографија и цртежа традиционалног градитељства
Trenutno na sajtu: 307       |       Podeli:
14.02.2018 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - У галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти данас ће бити отворена

изложба фотографија и цртежа традиционалног градитељства, под називом „Последњи чувари Подриња“. Аутор изложбе је историчар уметности из Ужицa Драгиша Милосављевић.

На изложби ће бити представљене фотографије кућа, зграда, магаза и колиба у селима из Подриња, територије која обухвата део Србије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, али и део подручја Црне Горе. Велики број споменика традиционалног градитељства нестаје под утицајем зуба времена, што ову изложбу чини још привлачнијом за публику, јер како каже сам аутор: „Они чувају пејзаже, последње изданке једног другог времена и живота који се одвијао у селима Подриња“.

Кућа породице Савић - Јездић, Бесеровина, Фото: Промо

Најзначајнији допринос посебном градитељском изразу карактеристичном за област Подриња, свакако су дали Осaћански неимари. Ови нарочити мајстори, иако су изградили на хиљаде дрвених кућа у Босни и Србији, на стотине цркава брвнара, а касније и џамија, остали су анонимни и о њима се, изузев ретких примера и записа на таваницама тремова и вратима храмова, врло мало зна.

Изложбу прати каталог, а аутор се нада и монографији под истим називом „Последњи чувари Подриња“.

 

Дрина инфо / Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.915.566 посета
Тренутно на сајту: 308 посетилац(a)