Obeleženo 20 godina od autobuske nesreće u Gostunu 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Obeleženo 20 godina od autobuske nesreće u Gostunu
Trenutno na sajtu: 454       |       Podeli:
04.04.2024 | 0 коментар(а)



Prijepolje – Danas se navršava 20 godina od nesreće koja se odigrala u mestu Gostun između Brodareva i Bijelog Polja,



u kojoj se autobus sa učenicima iz Bugarske survao niz liticu u reku Lim. Tom prilikom nastradalo je 12 đaka uzrasta od 13 do 17 godina, dok je iz olupine koja se nalazila u reci Lim spašeno njih 38.

Tim povodom, porodice nastradale dece, predstavnici Republike Bugarske predvođeni potpredsednicom te države, Ilijanom Jotovom, ambasade Bugarske u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, grada Svištova ali i opština Prijepolje i Bijelo Polje položili su vence na spomen komplek „Anđeli sa Lima” u Gostunu.

Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje; Foto: GZS

„Ja ne mogu da kažem da su to bila deca, jer su oni negde moja generacija. Sećam se tog tragičnog dana i sećam se svih ovih 20 godina od te tragedije. Nadamo se da se to više nikada neće ponoviti i moramo raditi na tome. Ova tragedija nas je spojila ali moramo nastaviti da negujemo ljubac i tradiciju i da obeležavmo svake godine”, rekao je predsednik opštine Prijepolje, Drago Popadić.

Obeleženo 20 godina od autobuske nesreće u Gostunu; Foto: GZS

Potpredsednica Republike Bugarske, Ilijana Jotova rekla je da se na današnji dan postavljaju dva pitanja, šta odrasli mogu da učine kako ne bi izgubili decu i da li smo dobro naučili ovu lakciju kako bi naša deca putovala mirno, slobodno i bezbedno kako bi sačuvlai njihov život?

Ilijana Jotova, potpredsednica Bugarske; Foto: GZS

„Na današnji dan mi smo ponosni na snagu ljudskog duha. Danas smo tu da se duboko zahvalimo ljudima iz Prijepolja i Bijelog Polja koji su spasili 38 dece. Nije postojao strah niti pitanje da li treba to uraditi ili ne. Oni su zaronili u vodu i spasili našu decu i to je nešto što braća rade za braću. Kada sam uručivala bugarsko državljanstvo jednom od spasitelja, on je tada imao samo 22 godina i da mu je najteže pitanje koje mu je kasnije njegovo dete postavilo, zašto nije uspeo da spasi ostalu decu. Bugarska će ostati zauvek zahvalna svim ljudima koji su pomogli. Mi se duboko zahvaljujemo roniocima, policiji, vatrogascima, mesnim vlastima i svima onim koji su tada pritekli u pomoć. Ovaj tragičan događaj pokazao je da uprkos komplikovanom svetu kome živimo dobrota još uvek živi i nije slomljena”, kaže Jotova.

Prvi je na nesreću tada naišao Željko Božović iz Bijelog Polja, te je u pomoć pozvao meštane i krenuo sa spašavanjem putnika.

Željko Božović, jedan od spasilaca; Foto: GZS

„Igrom slučaja ja sam krenuo prema Beogradu, naišao sam tada i primetio sam baš uz uzbrdicu čoveka i dete koji se penju uz tu stranu. Ja sam mom kolegi koji tada bio sa mnom da se nešto desilo i da se vide tragovi, da je neko sleteo. Kada smo izašli, samo je čovek rekao `autobus, deca, voda` i onda se prolomio  jedan strašan krik od te dece. Ja sam se spustio do Lima. Video sam decu na autobusu, da izlaze, shvatio sam da sam ne mogu ništa da im pomognem i pošao sam tu do kafane. Tamo sam našao četiri, pet momaka koji su bili jako hrabri. Došli su samnom i počeli smo da pružamo pomoć. Dok se to dešavalo ja sam obavestio policiju u Bijelom Polju i na punktu u Gostunu da se dogodila tragedija i da što brže dođu da pomognu”, rekao je Božović.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI PRIJEPOLJE BRODAREVO GOSTUN BIJELO POLJE BUGARI AUTOBUS NESRECA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.631.336 посета
Тренутно на сајту: 453 посетилац(a)