Лекар изнео језиве ставове о геј популацији: „Хомосексуалност је болест и као таква се лeчи”, огласила се повереница и Лекарска комора 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Лекар изнео језиве ставове о геј популацији: „Хомосексуалност је болест и као таква се лeчи”, огласила се повереница и Лекарска комора
Trenutno na sajtu: 309       |       Podeli:
08.09.2022 | 1 коментар(а)



Поводом изјаве доктора Борислава Антонијевића из Удружења грађана „Лекари и родитељи за науку и етику

хомосексуалност болест која мора и може да се лечи, данас се, након низа активиста, удружења, па и Поверенице за равноправност, огласила и Лекарска комора Србије.

У изјави за Еуроњуз Србија они су навели да ће у наредном периоду поступити у оквиру својих надлежности. Истовремено, "најоштрије осудили" су, како су навели, сваку расну, верску, полну, националну, класну, политичку и другу врсту дискриминације.

Изјава Антонијевића изавала је протеклих дана буру рекација, како на друштвеним мрежама, тако и у јавности, а позив Лекарској комори да реагује поводом изјаве доктора Борислава Антонијевића, упутио је директор Београд прајда Марко Михајловић који је са Антонијевићем и гостовао у емисији на Курир телевизији где је спорна изјава и изнета. Наиме, др Антонијвић који је током гостовања на Курир телвизији за себе истакао да је доктор медицине, коментаришући питање скоријег одржавања Еуропрајда у Београду навео је да се томе противи објашњавајући да не може да дозволи да се се, "промовишу неприродне ствари".

-Хомосексуалност је била и остала болест. И наравно, може да се лечи као и свака болест - био је тада изричит Антонијевић.

Међутим, ову изјаву деманатује чињеница стара 33 године, тачније од 17. маја 1990. године, која каже да је хомосексуалност уклоњена из Међународне класификације болести, односно Светска здравствена организација скинула је са листе менталних болести. Због тога се и овај датум сада обележава као Међународни дан борбе против хомофобије.

Управо овим поводом међу привма се на Твитеру огласила Непрофитна организација "ДаСеЗна" који су осудили изјаву др Антонијевића наводећи да ја овом изјавом грубо прекршен Закон о забрани дискиминације.

-Да хомосексуалност није болест потврђује одлука СЗО која је пре тридесет две година скинула са листе менталних поремећаја, а такође су то учиниле и Лекарске коморе Србије, чији се Етички комитет 2008. године јасно изјаснио о томе. Сматрамо да су изнети дискриминаторни, ненаучни и крајње штетни ставови неприхватљиви у нашем друштву, а посебно забрињавајући када долазе од стране једног гинеколога који ради у државној болници", наводе из ове организације, додајући да ће се овом приликом поднети притужбу Повереници за заштиту равноправности, али и да ће се обратити Лекарској комори како би, како кажу - реаговао Етички комитет.

Из кабинета Поверенице за родну равноправност за Еуроњуз Србија наводе да притужба још није стигла, али да ће повереница реаговати одмах чим је добије. У сваком случају, додају, изјаву др Антонијевића повереница оцењује као недопустиву.

У Лекарској комори за Еуроњуз Србија су рекли да ће у наредном периоду поступити у оквиру својих надлежности, не прецизирајући када, нити о каквим мерама је реч.

-Лекарска комора Србије, у складу са Хипократовом заклетвом, најоштрије осуђује сваку расну, верску, полну, националну, класну, политичку и сваку другу врсту дискриминације, као и сваки вид понашања ако за циљ има узнемиравање, омаловажавање или вређање појединаца или одређене групе - навели су они.


ГЗС/Еуроњуз




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Rade

    Da li je dr. Antonijević nešto slagao.Čovek je rekao istinu i ništa drugo.Homosekualnost nije normalno stanje već bolest.Niko nema ništa protiv homoseksualaca ali ne mogu nešto bolesno nametati drugima a pogotovo decu da uče u školima da je ta pojava normalna.Bolesnom se ne treba smejati već pomoći ako može ako ne ne treba nikoga diskriminisati.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.496.577 посета
    Тренутно на сајту: 310 посетилац(a)