Велелепни дворац у Мачкату крије многе тајне, саградио га је слепи херој са Солунског фронта 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni             

 
Велелепни дворац у Мачкату крије многе тајне, саградио га је слепи херој са Солунског фронта
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
25.05.2020 | 0 коментар(а)



Чајетина – Сви су чули за српску престоницу пршуте, златиборско село Мачкат, али само
Дворац Шопаловића у Мачкату, фото: РИНА

они који су обишли ово мало место између Ужица и Чајетине, видели су велелепни дворац, несвакидашњи за овај крај Србије. Саградио га је Ратко Шопаловић, херој у Првом светском рату, који је на Солунском фронту остао без очију.

„Док је лежао у болници, дошао је краљ Александар, а Ратко му је скренуо пажњу због своје младости и тешких повреда. Питао га је како се осећа, а Ратко му је одговорио да му је жао што не може видети ослобођену Србију. Краљ је то запамтио, и приликом посете Златибору распитао се за овог јунака. Послао га је на школовање у Француску, а затим дао на коришћење два војне кантине, једну у Сарајеву,а другу у Чачку“, рекао је за РИНУ, Радојица Васиљевић, свештеник који је у Мачкату дочекао пензију.

Радојица Васиљевић, фото: РИНА

Висока пуковничка плата и две кантине, омугућиле су слепом јунаку добре приходе и зато је одлучио да оствари свој дугогодишњи сан. У родном Мачкату почео је да гради кућу, невиђену за то време у српским селима. Са градњом се започело 1927. године, а завршило деценију касније.

„Отац је овакав дворац видео на Крфу где је проводио војничке дане и желео је и себи да направи такву кућу. Кад су му финансије то дозволиле ангажовао је раднике из Дубровника који су били вешти мајстори за овакав вид грађевина. Мајдан се налазио у близини, а отац је сваки камен лично опипао. Чак се и неколико пута рушило, како би се урадило по његовој жељи. Имао је намеру овде да отвори сиротиште или дом за слепа и слабовида лица“, рекао је Гвозден Шопаловић, Ратков син.

Гвозден чува сећањена свог оца хероја, фото: РИНА

Велелепни дворац у златиборском селу има 1156 квадрата, три спрата и двадесет соба. Међутим, већ годинама уназад једини становник овог здања јесте управо Гвозден, који чува успомену на покојног оца и сва његова одликовања, укупно петнаест.

„Имао је више одликовања од генерала Смиљанића и заиста је важио за великог хероја, иако је био слеп. Према изјавама појединих познавалаца тог доба, чак је и Јосип Броз Тито једно време радио код њега. Умро је 07. Маја 1969. године у Мачкату, а све време је живео у овој кући“, каже Гвозден.

Ратко Шопаловић са сином, фото: РИНА

У изградњу раскошног дворца, поред радника из Дубровника били су укључени и Раткови рођаци,који су за то били поштено плаћени, али су ипак након његове смрти тражили своја права и део куће. Како каже Гвозден, судски процес трајао је од 1973. до 2009. године и коначно је он постао једини власник дворца у Мачкату. Држава је ово здање прогласила за културно-историјско добро и сада се чека бар нека реакција надлежних како би се дворац отргнуо од зуба времена, али и заборава. Јер, српска историја и херојство уткани су у његове зидове.

 

РИНА / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CAJETINA MACKAT DVORAC SOPALOVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.053.568 посета
Тренутно на сајту: 378 посетилац(a)