Михајловићева: Улажемо 40 милиона долара за смањење гужви на границама 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Михајловићева: Улажемо 40 милиона долара за смањење гужви на границама
Trenutno na sajtu: 295       |       Podeli:
23.07.2019 | 0 коментар(а)



Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић,
Зорана Михајловић, фото. РИНА

рекла је да ће Министарство, уз завршетак започетих и изградњу нових ауто-путева, наставити да ради и на смањивању гужви на границама као једном од својих приоритета, кроз заједнички пројекат са Светском банком.

“Светска банка одобрила је Србији 40 милиона долара у оквиру пројекта “Trade and Transport Facilitation“, који управо има за циљ да смањимо време задржавања на граничним прелазима. У питању је регионални пројекат у који су, поред Србије, укључене Северна Македонија и Албанија, а укупна вредност зајма Светске банке за све три државе износи 90 милиона долара“, каже Михајловићева.

Зајам уговорен ове године ратификован je у Народној скупштини крајем маја. Корисници средстава су Управа царина, “Инфраструктура железнице Србије”, ЈП „Путеви Србије“ и „Коридори Србије“, a планирано је да зајам буде оперативан у другој половини 2019. године.

“Србија је у претходне четири године изградила око 300 километара ауто-путева, а у том периоду број возила на нашим ауто-путевима повећан је са 37 милиона на близу 54 милиона возила у 2018. После пуштања у саобраћај јужног крака Коридора 10 и са скорим завршетком комплетног источног крака Коридора 10 ка Бугарској, очекујемо даљи раст транзитног саобраћаја кроз Србију. За разлику од прошлости, инфраструктура више није главни проблем за брже кретање људи и робе у региону, већ то постају граничне процедуре и дуго задржавање приликом преласка између држава”, наводи Михајловићева.

Пројекат са Светском банком обухвата више компоненти, између осталог, олакшавање прекограничног саобраћаја, развој интелигентних транспортних система на Коридору 10, као и унапређење путно-пружних прелаза на железничкој инфраструктури. Јединица за спровођење пројекта биће при Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, јер ће у овом ресору бити тежиште активности, док ће финансирање и уговарање радова и услуга бити при Министарству финансија.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zorana mihajlovic autuput ulaganja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.486.796 посета
Тренутно на сајту: 296 посетилац(a)