U Užicu dodeljeno 11 vozila za potrebe transfuzioloških službi Srbije 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
U Užicu dodeljeno 11 vozila za potrebe transfuzioloških službi Srbije
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
01.06.2023 | 0 коментар(а)



Užice - Opšta bolnica Užice jedna je od sedam zdravstvenih ustanova, koje su dobile donaciju u



vidu sanitetskih vozila i opreme za transfuziju i transplataciju. Ključevi vozila uručeni su direktorima ustanova tokom ceremonije na Trgu partizana, kojoj su prisustvovale ministarka za evropske integracije dr Tanja Miščević, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, navodi se na sajtu grada Užica.

U ime grada domaćina prisutnima se obratila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

„Činjenica da je Zdravstveni centar Užice prepoznat kao jedan od tri transfuziološka centra koja su dobila dva specijalizovana vozila, dovoljno govori o značaju naše transfuzije,koja svojim uslugama pokriva ceo Zlatiborski okrug u kome živi i više od 35 hiljada doborovoljnih davalaca krvi. Zbog toga, veliko hvala Ministarstvu zdravlja i donatorima iz Evropske unije, ne samo na vozilima, već i na ostaloj opremi, koja je realizacijom ovog ugovora stigla u Opštu bolnicu i Zdravstveni centar Užice. Mi kao lokalna samouprava, trudimo se da maksimalno izađemo u susret zahtevima naših zdravstvenih ustanova, pa značajna sredstva izdvajamo za nabavku opreme i vozila, ali i rekonstrukciju objekata. Rekonstruisali smo zdravstvenu ambulantu u Gradskoj opštini Sevojno, nekoliko ambulanti u seoskom području, a opet uz podršku donatora iz Evropske unije u toku je rekonstrukcija ATD-a vredna 490 hiljada dolara. Izdvojili smo do sada i 135 miliona dinara za projekat rekonstrukcije Zdravstvenog centra i Opšte bolnice Užice”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, foto: sajt grada Užica

Prema rečima ministarke za evropske integracije dr Tanje Miščević, ova donacija još jedna je potvrda partnerstva i dobre saradnje koju Srbija u procesu evropske integracije ostvaruje sa Evropskom unijom.

Ministarka za evropske integracije dr Tanja Miščević, foto: sajt grada Užica

„To nije samo pitanje donacije i obima finansijskih sredstava, već načina na koji zajednički definišemo šta su prioriteti. U Užicu imate lepo iskustvo rada sa fondovima EU, devet projekata u poslednjih 10 godina, od toga tri koja se trenutno realizuju. Danas smo uručili ključeve automobila koji će mnogo značiti zdravstvenim radnicima, omogućava se da stignu u svako mesto i oprema koja omogućava uzimanje krvi i što je najvažnije postojanje frižidera, zbog pravilnog skladištenja i kasnije obrade krvi i njenih produkata. Mi nastavljamo da radimo sa delegacijom EU i Ministarstvom zdravlja na novim projektima i vrlo rado nastavljamo saradnju sa lokalnim samoupravama”, kazala je Miščević.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva govorila je o značaju kako zdravstevnih radnika i nemedicinskog osoblja, tako i opreme koja im je neophodna u očuvanju zdravlja stanovništva. Prema njenim rečima upravo sa tim ciljem u Srbiju stiže podrška EU.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, foto: sajt grada Užica

„Vrednost donacije EU je oko tri miliona dolara za ovu oblast zdravstva, a u poslednjih 20 godina stiglo je oko 570 miliona evra u vidu bespovratne pomoći i zajmova za zdravstveni sistem. Opremljene su bolnice laboratorije, Zavodi za javno zdravlje, instituti i agencije. Sredstvima u iznosu od oko 250 miliona evra obnovljeno je i izgrađeno 20 velikih bolnica širom Srbije uključujući i institut Torlak, dok je tokom pandemije koronavirusa sistem podržan sa 77 miliona evra. Zdravstveni radnici jesu naši heroji ali heroj može biti svako od nas, zato postanite dobrovoljni davalac krvi i spašavajte ljudske živote”, poručila je Halačeva.

Da će dobrovoljni davaoci krvi u budućnosti imati privilegije, koje su im nekada pripadale obećala je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, foto: sajt grada Užica

„Želja za davalaštvom mora da se produži i mi moramo na tome raditi. Formirali smo i Radnu grupu koja će sprovesti niz aktivnosti sa ciljem promocije davalaštva krvi, a ova vozila koja ćete viđati na ulicama Užica, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Subotice, Niša sigurno će tome doprineti. Ipak pored opreme i vozila važni su nam i ljudi, pa posle posete užičkoj bolnici, želim da pozovem svoje mlade kolege lekare da ne čekaju uzaludno posao u mestima gde su rođeni. 20 lekara već sutra mogu da dobiju posao u užičkoj bolnici, a gradonačelnica mi je rekla da bi lokalna samouprava mogla da plaća stanove za pet šest lekara. Srbija danas izgleda mnogo drugačije u odnosu na period od pre deset godina i zato nema nijednog razloga da ne radite u unutrašnjosti Srbije”, navela je minsitarka, izrazivši zadovoljstvo što se svečanost povodom dodele ove donacije organizuje u gradu u kome je rođena i odrasla.

Vrednost ugovora je dva miliona evra, od čega 1,5 milion finansira Evropska unija. Deo opreme već je isporučen zdravstvenim ustanovama a ključevi novih vozila uručeni su direktorima Instituta za transfuziju krvi Srbije, Instituta za transfuziju krvi Niš, Banke krvi Kragujevac, Instituta za transfuziju krvi Vojvodine, Kliničko bolničkog centra Zemun, Opšte bolnice Subotica i Opšte bolnice Užice.

 


Glas zapadne Srbije




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice dodela kljucevi sanitet vozila transfuzija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.426.048 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)