Protivgradne rakete spremne za novu sezonu, ali su za potpunu zaštitu neophodne mreže i osiguranje zasada 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Protivgradne rakete spremne za novu sezonu, ali su za potpunu zaštitu neophodne mreže i osiguranje zasada
Trenutno na sajtu: 330       |       Podeli:
15.04.2023 | 0 коментар(а)



Svake godine u poljoprivredi se beleži velika šteta od grada kao elementarne nepogode.



Sezona protivgradne odbrane počinje 15. aprila. Rakete su spremne, a završene su i druge pripreme.

Na području opštine Lučani prošle godine protivgradni strelci imali su puno posla. Da bi odbranili useve i zasade od gradonosnih oblaka, u dragačevskim selima ispaljeno je oko četiristo raketa. I u ovogodišnjoj sezoni spremni su da dejstvuju sa 16 protivgradnih stanica, obezbeđene su rakete, a lokalna samouprava završila je i sve druge pripreme.

„Da se obezbede prilazni putevi do samih protivgradnih stanica kako bi protivgradni strelci mogli doći nesmetano da izvršavaju svoje radne zadatke. Takođe, lokalna samouprava je već za prošlu godinu dala veća sredstva protivgradnim strelcima u iznosu od 12.000 dinara na mesečnom nivou i takođe, taj iznos sredstava je planiran i za ovu 2023. godinu”, kaže Zoran Vučićević, načelnik Štaba za vanredne situacije Opštine Lučani.

Sve je spremno i u Vranju, gde je na zaštiti oko 50.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u sistemu odbrane od grada 10 lansirnih stanica.

„Nabavljene su rakete, nabavljena je prateća oprema za strelce, urađena je nabavka goriva, urađeni su lekarski pregledi i određeni seminari, i takođe su potpisani ugovori sa strelcima”, navodi Nebojša Stamenković, gradski većnik zadužen za poljoprivredu u Vranju.

Od 14 protivgradnih stanica u Kikindi polovina je automatizovana. Po tom sistemu će i preostalih sedam raditi od jula.

Do tada, lokalna samouprava obezbedila je nadoknadu za angažovanje strelaca, sa dovoljno raketa.

„Nama je u interesu i cilju da zaštitimo naše poljoprivredno zemljište, objekte, imovinu, ljude i sve ostalo. Da li će to biti protivgradne rakete ili nešto drugo, održavanje tih samih protivgradnih stanica, to ćemo tek da vidimo”, kaže Ljuban Sredić, član Gradskog veća Kikinde za poljoprivredu.

Dejstvovanje na gradonosne oblake u potpunosti ne može da zaštiti voće i useve, pa se poljoprivrednicima savetuje postavljanje mreža i osiguranje zasada.

 

 

GZS/RTS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PROTIVGRADNE RAKETE GRAD NEPOGODNE SEZONA GRADONOSNI OBLACI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.522.149 посета
Тренутно на сајту: 330 посетилац(a)