Počeo stručni skup u okviru Festivala dečijeg zdravlja 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Počeo stručni skup u okviru Festivala dečijeg zdravlja
Trenutno na sajtu: 332       |       Podeli:
26.04.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - U čačanskom Kulturnom centru upravo je počeo Festival dečijeg zdravlja



gde su se okupili eminentni stručnjaci iz pedijatrije.

„Čačak je ove godine odlučio da sve ono što se tiče zdravlja sugrađana, a još više što se tiče prevencije stavi na jedno dešavanje koji smo nazvali Festival zdravlja i uključili smo sve one aktere koji mogu da pomognu i u prevenciji zdravlja. Prosto smo hteli da pokažemo da o zdravlju naših sugrađana ne možemo da brinemo samo mi kao lekari, već je potrebno da se uključe i oni sami, ali na koji način odlučili smo da vam danas to i pokažemo”, rekla je Primarijus dr Slavica Dragutinović, predsednik Saveta za populacionu politiku Grada Čačka.

Festival dečijeg zdravlja, foto: 4N Studio

S obzirom na to da na današnjem Festivalu dečijeg zdravlja gostuje oko 15 eminentnih stručnjaka i pedijatara, jedan o dnjih je i dr Nenad Rudić, dečiji psihijatar, koji je pohvalio i istakao važnost ovakvog skupa. Jedna od tema je i autizam, imajući u vidu da je mesec april zapravo i posvećen tom stanju.

dr Nenad Rudić, dečiji psihijatar, foto: 4N Studio

„Autizam je jedna od tema o kojoj ćemo danas govoriti, to jeste zapravo specifična tema, jer se tiče dece, zdravlja, razvoja i uvodi nekako dosta kontraverzija, a ovo je prilika da nas objedini u našim naporima da je razumemo i da radimo ono što je najbolje za našu decu. Pored autizma i problema razvoja kada je reč o dečijoj psihijatriji su problemi dečijeg zdravlja, to su teškoće koje ne zaobilaze ni dečiji uzrast. Ono što jeste značajno, to je nekako što smo kroz vreme naučili, da, ako nešto tražimo - pronaći ćemo. Dakle, ako tragamo za detetom kome je teško pronaći ćemo ga, a ako to negiramo kao pojavu kao što je nekada bilo, onda će deca trpeti, patiti i prolaziti kroz svoja iskustva bez podrške odraslih, što je nije dobro”, pojasnio je dr Nenad Rudić, dečiji psihijatar.

Festival dečijeg zdravlja, foto: 4N Studio

Stručni deo ovog Festivala dečijeg zdravlja je samo još jedan dodatak da se aktuelizuju teme koje se tiču zdravlja najmlađih.

„Dok su roditelji na predavanjima o aktuelnim temama dečijeg zdravlja zbog kojih nam je došlo oko 15 profesora iz Beograda, deca su u delu gde nam gostuje interaktivna izložba iz Beograda zove se Moje telo - moje delo i zadatak izložbe je da približi deci, ne samo medicinu i anatomiju, već i da im približi zdrave navike i higijenu. Imamo 15 partnera i ustanova koje se bave dečijim zdravljem predškolskihg ustanova, Zavoda, Dom zdravlja, a sa druge strane imamo i vaspitače koji su u grupama doveli decu iz predškolskih ustanova. Prvi deo sesije je formulisan za zdravstvene radnike i podrazumevaće teme kao što su autizam, karijes kod dece, povrede, trovanja i slično”, izjavila je Dr Nataša Jovanović, pedijatar i načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece Dom zdravlja Čačak.

Dr Nataša Jovanović, pedijatar i načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece Dom zdravlja Čačak, foto: 4N Studio

Ona je pojasnila i značaj gostujuće interaktivne izložbe namenjenje najmlađima.

„Interaktivnom izložbom simuliramo lekarsku ordinaciju i objašnjavamo digestivni trakt deteta, objašnjavamo arterosklerozu čak i u tako malom uzrastu, krvnu sliku, a lekari su vođe interaktivne postavke”, rekla je dr Jovanović.

Vladann Milić, zamenik gradonačelnika Čačka, foto: 4N Studio

I Vladan Milić, zamenik gradonačelnika Čačka, istakao je značaj ovakvog jednog skupa koji je omogućio pre svega edukaciju najmlađih kada je u pitanju zdravlje i Grad Čačak uvek ima sluha za ovakav vid manifestacija.

Uključenje emitovano u emisiji „150 minuta” na Prvoj televiziji:

 GZS

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


festival decije zdravlje natasa jovanovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.444.013 посета
Тренутно на сајту: 333 посетилац(a)