Hemijske reakcije uzrok požara na telu deponije Duboko, situacija pod kontrolom 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Hemijske reakcije uzrok požara na telu deponije Duboko, situacija pod kontrolom
Trenutno na sajtu: 418       |       Podeli:
18.03.2024 | 0 коментар(а)



Užice - Požar koji se pre šest dana izbio na telu deponije Duboko je pod kontrolom i očekuje se



da će u narednih par dana biti pronađeno i eliminisano žarište, izjavio je nakon obilaska tela deponije Srđan Nedeljković član Gradskog veća Užica.

Prema njegovim rečima, uzrok požara je hemijska rekacija koja nastaje razlaganjem ogromne količine otpada i nije nešto što se već nije dešavalo na gotovo svim deponijama ovakve vrste, navodi se na sajtu grada Užica.

Ukazavši da je samo tokom 2022. godine registrovano više od 1500 požara na deponijama širom Srbije, Nedeljković je istakao da je grad reagovao odmah po prijavi iz JKP „Duboko” i na raspolaganje stavio mehanizaciju komunalnih preduzeća.

Član Gradskog veća Užica Srđan Nedeljković

„Maksimalno su pomogli ’Bioktoš’ i ’Vodovod’ čiji ljudi i mehanizacija učestvuju u hlađenju tela deponije i iskopavanju. Uverili smo se da je sada situacija pod kontrolom i nadamo se da će u narednih par dana biti lokalizovano i eliminisano žarište ovog požara. Ipak, najvažnije je da ovaj problem dugoročno rešimo i nadamo se da će se to uskoro desiti. Očekujemo da Ministarstvo zaštite životne sredine narednih dana raspiše javnu nabavku i da konačno kreenemo u realizaciju projekta, koji obuhvata proširenje tela deponije, nakon čega nas očekuje mnogo stabilnija situacija mnogo kvalitetniji rad i naravno minimalne šanse za ovakve događaje. Pratimo sitauciju i naravno reagovaćemo u skladu sa potrebama”, poručio je Nedeljković.

Momir Milovanović direktor JKP „Duboko” ističe da je u pitanju veliki posao ne samo na gašenju požara, već i vraćanju tela deponije u prvobitno stanje.

Direktor JKP „Duboko” Momir Milovanović

„Na gašenje ne utiču vremenske prilike pa je neophodno da se pronađe i iskopa žarište i to je ono na čemu radimo. Prekopaćemo celu deponiju ponovo, dok ne pronađemo žarište, ali nam posle toga ostaje da sredimo telo deponije i naš će predlog biti da se obratimo i svim ostalim osnivačima da daju pomoć u mehanizaciji i opremi da deponiju sredimo i vratimo u pravo stanje. Moram da kažem da smo dobili maksimalnu podršku od gradonačelnice i grada Užica, ali i da podsetim da JKP”Duboko” ima devet osnivača, čija je uloga i obaveza da pomognu i pruže podršku u mehanizaciji i opremi. Takođe svi oni moraju na vreme izmirivati svoje obaveze prema ovom preduzeću, kako bimso mogli da zanavljamo mehanizaciju, nabavljamo savremenu opremu i time sprečavamo ovakve situacije”, istakao je Milovanović.

On je naglasio da uprkos ovoj sitauciji proces rada nije prekinut ni u centru za selekciju, ni u transportu već se redovno odvijaju sve aktivnosti. Milovanović najavljuje da će se narednih dana održati sastanak predstavnika gradova i opština osnivača, kako bi se svi upoznali sa ovim i ostalim problemima vezanim za rad preduzeća i preuzeli obaveze u skladu sa osnivačkim aktima.


GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice deponija duboko pozar

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.314.478 посета
Тренутно на сајту: 419 посетилац(a)